Middenoor

Zoek binnen de infotheek

Navigeer naar...

Resultaten: infotheek / het gehoor / middenoor

Middenoor

Middenoor

Het oor bestaat uit drie delen: het buitenoor, het middenoor en het binnenoor. Het middenoor begint bij het trommelvlies en bestaat verder uit de gehoorbeentjes: de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel. De belangrijkste functies van het middenoor zijn het versterken en doorgeven van geluidstrillingen aan het binnenoor.

De gehoorbeentjes zijn eigenlijk drie botjes die in een holle ruimte 'hangen'. Deze holle ruimte staat door middel van de buis van Eustachius in verbinding met de neus- en keelholte. Via deze buis kan vocht worden afgevoerd. Bij verkoudheid kan de buis van Eustachius dicht gaan zitten waardoor vocht uit het middenoor niet meer weg kan en er een ontstekingsreactie volgt. Dit is meestal het begin van een oorontsteking.

Geluidstrillingen komen het middenoor binnen via het trommelvlies. Aan dit vlies zit de hamer, die weer contact maakt met het aambeeld. Het aambeeld maakt weer contact het de stijgbeugel en die geeft de trilling via het ovale venster (een opening tussen het midden- en binnenoor waarin een dun vlies gespannen zit) door aan het binnenoor.


Bron: 101 vragen over horen

Infotheek

Van oorsuizen tot hyperacusis en van hoortoestel tot trilwekker. In de infotheek vindt u informatie over diverse gehoorgerelateerde onderwerpen.

De informatie is gecategoriseerd in verschillende rubrieken die u aan de linker zijde vindt. Daarnaast kunt u de infotheek ook zoeken op trefwoord.

Tip ons
Mist u bepaalde informatie of heeft u een andere tip? Stuur ons dan een e-mail. We stellen uw tips zeer op prijs.

De redactie heeft de grootst mogelijke aandacht besteed aan de juistheid van alle informatie in de infotheek. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. U kunt daarom geen rechten ontlenen aan deze teksten. Mocht u een onjuistheid constateren, dan kunt u ons dit per e-mail laten weten.