Brughoektumor

Zoek binnen de infotheek

Navigeer naar...

Resultaten: infotheek / hoorproblemen / brughoektumor

Brughoektumor

Brughoektumor

Een brughoektumor is een goedaardig gezwel in het gebied achter de oren dat de 'brughoek' wordt genoemd. Het ontstaat meestal in de inwendige gehoorgang waarbij het langzaam richting de hersenstam en de kleine hersenen groeit. Naar schatting wordt in Nederland jaarlijks bij ongeveer 320 patiënten de diagnose brughoektumor gesteld. Een bekend persoon die een brughoektumor heeft, is schrijver Bart Chabot. In 2010 werd bekend dat de tumor bij hem was vastgesteld.

Geen hersentumor
Hoewel de brughoektumor zich in de schedel bevindt, wordt het niet beschouwd als een hersentumor. De brughoektumor ontstaat namelijk niet in de hersenen en het weefsel bestaat ook niet uit kwaadaardige cellen. Hierdoor zaait de brughoektumor niet uit. Wel kan hij groeien, gemiddeld zo'n één tot twee millimeter per jaar, en hierdoor voor problemen zorgen.

Symptomen
Over het algemeen komt een brughoektumor aan één kant van het hoofd voor en de meeste gehoorde klacht bij een brughoektumor is gehoorverlies aan één oor. Daarnaast zijn er symptomen als evenwichtsstoornissen, duizeligheid, tinnitus en hoofdpijn. Sommige mensen krijgen ook problemen met het gezicht, de wangen worden bijvoorbeeld gevoelloos.

De symptomen ontstaan doordat de tumor op drie belangrijke hersenzenuwen in het brughoekgebied drukt: de gehoorzenuw, de evenwichtszenuw en de aangezichtszenuw. Overigens is er geen duidelijke relatie tussen de ernst van de klachten en de grootte en/of groeisnelheid van de tumor.

Oorzaken
De oorzaak van de tumorgroei is onbekend. Er is dus ook niets wat je kunt doen om te voorkomen dat je een brughoektumor krijgt.

Wat is er aan te doen?
Er zijn verschillende behandelmogelijkheden, afhankelijk van de grootte en de groeisnelheid van de tumor:

  • 'Wait and scan': Niet ingrijpen, maar afwachten en in de gaten houden. Dit is voornamelijk de strategie bij een kleine tumor die maar langzaam groeit en weinig klachten veroorzaakt.
  • Opereren: Bij grotere tumoren of als de groeisnelheid relatief hoog is, kan er gekozen worden voor een operatie. Er wordt geprobeerd om de tumor in zijn geheel te verwijderen.
  • Bestraling: Het doel van de stereotactische bestraling is om de groei van de tumor te stoppen.

Een combinatie van de drie bovenstaande behandelmethodes is ook mogelijk.


Bronnen: 101 vragen over oorsuizen en andere hoorproblemen, NVVS

Infotheek

Van oorsuizen tot hyperacusis en van hoortoestel tot trilwekker. In de infotheek vindt u informatie over diverse gehoorgerelateerde onderwerpen.

De informatie is gecategoriseerd in verschillende rubrieken die u aan de linker zijde vindt. Daarnaast kunt u de infotheek ook zoeken op trefwoord.

Tip ons
Mist u bepaalde informatie of heeft u een andere tip? Stuur ons dan een e-mail. We stellen uw tips zeer op prijs.

De redactie heeft de grootst mogelijke aandacht besteed aan de juistheid van alle informatie in de infotheek. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. U kunt daarom geen rechten ontlenen aan deze teksten. Mocht u een onjuistheid constateren, dan kunt u ons dit per e-mail laten weten.