Hyperacusis

Zoek binnen de infotheek

Navigeer naar...

Resultaten: infotheek / hoorproblemen / hyperacusis

Hyperacusis

Hyperacusis

Hyperacusis is Grieks voor 'ik hoor teveel'. Mensen die deze aandoening hebben, zijn overgevoelig voor geluid. Men ervaart 'gewone' geluiden als onaangenaam hard, soms zelfs pijnlijk. Ongeveer 3% van de Nederlandse bevolking heeft last van hyperacusis, al dan niet samengaand met tinnitus.

Lage tolerantiegrens
De bekendste symptoom van hyperacusis is dat dagelijkse geluiden vaak te hard klinken en irritatie opwekken. Iedereen heeft een geluidstolerantiegrens, waarbij geluid boven deze grens pijnlijk is. Bij mensen met hyperacusis is deze bovengrens naar beneden geschoven. Hierdoor kunnen 'normale' geluiden onverdraaglijk zijn.

Secundaire symptomen van hyperacusis zijn vermoeidheid en stress. Je hoort de hele dag geluiden die onaangenaam klinken waardoor je geen moment rust hebt. En de opgelopen stress kan de overgevoeligheid ook weer vergroten waardoor je in een vicieuze cirkel terecht kunt komen.

Oorzaken
Hyperacusis kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende is lawaai. Maar het kan ook voorkomen bij andere aandoeningen: tinnitus, chronische oorpijn, ziekte van Ménière, ziekte van Lyme, aangezichtsverlamming, of het gebruik van bepaalde medicijnen.

Hoe ga je er mee om?
Net als tinnitus is hyperacusis geen ziekte maar aan symptoom van een aandoening. Het kan zijn dat hyperacusis na verloop van tijd, samen met de aandoening, verdwijnt. Maar meestal moet men er rekening mee houden dat het een blijvend probleem is.

Alles wat men er dan aan kan doen, is er mee te leren leven door er zo goed mogelijk mee om te gaan. Inzicht krijgen in welke situaties belastend zijn en deze beïnvloeden of vermijden. Oordopjes kunnen helpen, maar zijn niet altijd de oplossing.

Veel mensen met hyperacusis hebben baat bij professionele hulp door een psycholoog of maatschappelijk werker en lotgenotencontact. De Nederlandse Vereniging Voor Slechthorenden (NVVS) organiseert regelmatig bijeenkomsten over hyperacusis en heeft een speciaal forum waarop veel hyperacusispatiënten actief zijn.

'Ik ben een ander mens in wording'
Mensen met hyperacusis zijn overgevoelig voor allerlei geluiden, die onaangenaam hard klinken. Vaak hebben zij hier last van in combinatie met tinnitus, het waarnemen van geruis, gepiep of andere geluiden zonder dat er een externe geluidsbron aanwezig is. Zo ook Gaby Kaihatu, zangeres en vocal coach, die begin vorig jaar een burn-out kreeg als gevolg van hyperacusis en tinnitus.

Lees hier het verhaal van Gaby.


Bronnen: 101 vragen over oorsuizen en andere hoorproblemen en NVVS

Infotheek

Van oorsuizen tot hyperacusis en van hoortoestel tot trilwekker. In de infotheek vindt u informatie over diverse gehoorgerelateerde onderwerpen.

De informatie is gecategoriseerd in verschillende rubrieken die u aan de linker zijde vindt. Daarnaast kunt u de infotheek ook zoeken op trefwoord.

Tip ons
Mist u bepaalde informatie of heeft u een andere tip? Stuur ons dan een e-mail. We stellen uw tips zeer op prijs.

De redactie heeft de grootst mogelijke aandacht besteed aan de juistheid van alle informatie in de infotheek. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. U kunt daarom geen rechten ontlenen aan deze teksten. Mocht u een onjuistheid constateren, dan kunt u ons dit per e-mail laten weten.