Ziekte van Ménière

Zoek binnen de infotheek

Navigeer naar...

Resultaten: infotheek / hoorproblemen / ziekte van ménière

Ziekte van Ménière

Ziekte van Ménière

Ziekte van Ménière
De ziekte van Ménière is een aandoening waarbij er sprake van een verstoorde binnenoorfunctie. Mensen met deze aandoening hebben last van een combinatie van draaiduizeligheid, oorsuizen en gehoorverlies. Als alle drie de symptomen aanwezig zijn en er geen andere oorzaak gevonden wordt, dan is de diagnose de ziekte van Ménière. Slechts een kleine groep in Nederland, ongeveer 10.000-15.000 mensen, hebben last van deze aandoening.

Symptomen
Zoals hierboven al beschreven, zijn de symptomen van Ménière duizeligheid, tinnitus en gehoorverlies. Het opvallendste is dat de symptomen in aanvallen komen. Deze aanvallen zorgen ervoor dat iemand zich hondsberoerd voelt en niet meer kan functioneren. Iedere aanval levert beschadiging van het gehoor op. En tussen de aanvallen door kan iemand zich instabiel blijven voelen omdat het evenwichtsorgaan niet goed functioneert.

Het is onvoorspelbaar wanneer en hoe vaak iemand een aanval krijgt. Sommige mensen hebben één of twee aanvallen per jaar, anderen krijgen meerdere aanvallen per week. Sommige symptomen worden met medicijnen onderdrukt, maar over het algemeen wordt de patiënt een rustige levensstijl aangeraden, zonder al teveel stress.

Oorzaken
Hoe en waarom de ziekte van Ménière ontstaat, is niet bekend. Waarschijnlijk is de oorzaak een vochtophoping in het slakkenhuis. Endolymfatische hydrops heet deze ophoping. Hoe die ophoping precies ontstaat, is niet bekend. Het zou kunnen dat er teveel vloeistof wordt aangemaakt of dat de afvoer vertraagd is, of beide. Door de endolymfatische hydrops ontstaat er druk op het membraam in het slakkenhuis waardoor er scheurtjes ontstaan. Via die scheurtjes komt de endolymfe in aanraking met de vloeistof in het naastgelegen compartiment. Men denkt dat hierdoor een heftige reactie ontstaat. Cellen van het gehoorzintuig en het evenwichtsorgaan raken hierdoor ontregeld, wat leidt tot de symptomen van duizeligheid en oorsuizen. Als de endolymfe uiteindelijk wegvloeit, dan zakken de symptomen af. Het membraam en de haarcellen in het slakkenhuis raken echter wel beschadigd waardoor gehoorverlies optreedt.

Hoe ga je er mee om?
De ziekte van Ménière is niet te genezen, maar sommige symptomen kunnen met medicijnen onderdrukt worden. Een verandering in levensstijl is voor mensen met Ménière vaak onvermijdelijk. 'Ervaren' patiënten raden bijvoorbeeld aan om stressvolle situaties te vermijden. Door middel van lotgenotencontact of psychosociale begeleiding kan men de ziekte leren accepteren en beter met de symptomen ervan leren om gaan.


Bron: 101 vragen over oorsuizen en andere hoorproblemen en NVVS

Infotheek

Van oorsuizen tot hyperacusis en van hoortoestel tot trilwekker. In de infotheek vindt u informatie over diverse gehoorgerelateerde onderwerpen.

De informatie is gecategoriseerd in verschillende rubrieken die u aan de linker zijde vindt. Daarnaast kunt u de infotheek ook zoeken op trefwoord.

Tip ons
Mist u bepaalde informatie of heeft u een andere tip? Stuur ons dan een e-mail. We stellen uw tips zeer op prijs.

De redactie heeft de grootst mogelijke aandacht besteed aan de juistheid van alle informatie in de infotheek. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. U kunt daarom geen rechten ontlenen aan deze teksten. Mocht u een onjuistheid constateren, dan kunt u ons dit per e-mail laten weten.