Hoortoestellen

Zoek binnen de infotheek

Navigeer naar...

Resultaten: infotheek / hulpmiddelen / hoortoestellen

Hoortoestellen

Hoortoestellen

Een hoortoestel is het meest gebruikte hulpmiddel bij gehoorverlies. Hoortoestellen zijn er vooral om geluid te versterken. Ze zijn er in verschillende soorten en gradaties, maar de drie basiselementen zijn hetzelfde: het microfoontje dat geluid opvangt, de versterker en het luidsprekertje dat het versterkte geluid weer doorgeeft in de gehoorgang.

Achter-het-oor
Het bekendste hoortoestel is het achter-het-oortoestel, ook wel oorhanger genoemd. Dit toestel wordt door verreweg de meeste hoortoesteldragers gebruikt. Het hoortoestel bestaat uit een oorstuk die zich in je oor bevindt en via een slangetje verbonden is aan het apparaat dat aan het oor hangt. De oorhangers zijn er in verschillende groottes en uitvoeringen.

In-het-oor
In-het-oortoestellen zijn een oorstuk en apparaat in één. De software van een hoortoestel wordt in het oorstukje gebouwd. Dit hoortoestel is heel klein en kan in de oorschelp of alleen in de gehoorgang (zie Gehoor) gedragen worden. Deze toestellen zijn echter minder geschikt voor mensen met zwaardere vormen van gehoorverlies.

'Completely in channel'-toestel
Dit is het allerkleinste type hoortoestel. Het verdwijnt helemaal in de gehoorgang en kan er door middel van een doorzichtig koordje weer uit het oor getrokken worden.

CROS-toestel
Een CROS-toestel is voor mensen die aan één oor zeer slecht horen of doof zijn. Dit wordt een asymmetrisch gehoorverlies genoemd. Mensen met deze vorm van gehoorverlies hebben met name moeite om de richting van een geluid te bepalen.

Een CROS-toestel bestaat uit twee oorhangers. Op het dove of slechthorende oor wordt een miniatuur hoortoestel gedragen dat het geluid opvangt en naar de oorhanger die aan het goede oor hangt doorstuurt. Zo kan iemand die aan een kant doof is, toch geluiden van beide zijden ontvangen.

BAHA

De afkorting BAHA staat voor bone anchored hearing aid, oftewel 'beenverankerd hoortoestel'. Door middel van een operatie wordt er een schroef in het schedelbot achter het oor geplaatst. Het hoortoestel, een klein blokje, wordt aan deze schroef bevestigd. Geluidstrillingen worden niet versterkt en via de lucht doorgegeven, maar via het contact met het bot doorgegeven. Het geluid wordt dus door het bot, ook wel been genoemd, naar het middenoor geleid. Daarom wordt een BAHA ook wel beengeleiderhoortoestel genoemd.

Dit type hoortoestel wordt gebruikt bij mensen die een afgesloten gehoorgang hebben of bijvoorbeeld allergisch zijn voor oorstukjes en daarom geen hoortoestel in de gehoorgang kunnen dragen.

Kasttoestel
Bij dit hoortoestel bevindt de apparatuur zich in een kastje dat op de borst gedragen wordt. Met een draad en een oorstukje wordt het geluid naar het oor gestuurd. Een kasttoestel heeft tegenwoordig het formaat van een mobiele telefoon. Dit type hoortoestel wordt in verhouding met andere hoortoestellen weinig gebruikt.

Bronnen: 101 vragen over horen en Doof of zo? Wegwijzer bij gehoorverlies

Infotheek

Van oorsuizen tot hyperacusis en van hoortoestel tot trilwekker. In de infotheek vindt u informatie over diverse gehoorgerelateerde onderwerpen.

De informatie is gecategoriseerd in verschillende rubrieken die u aan de linker zijde vindt. Daarnaast kunt u de infotheek ook zoeken op trefwoord.

Tip ons
Mist u bepaalde informatie of heeft u een andere tip? Stuur ons dan een e-mail. We stellen uw tips zeer op prijs.

De redactie heeft de grootst mogelijke aandacht besteed aan de juistheid van alle informatie in de infotheek. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. U kunt daarom geen rechten ontlenen aan deze teksten. Mocht u een onjuistheid constateren, dan kunt u ons dit per e-mail laten weten.