Waarschuwingssystemen

Zoek binnen de infotheek

Navigeer naar...

Resultaten: infotheek / hulpmiddelen / waarschuwingssystemen

Waarschuwingssystemen

Waarschuwingssystemen

Wek- en waarschuwingssystemen zorgen ervoor dat je weet dat er in je omgeving iets gebeurt. Zo weet je bijvoorbeeld of de telefoon gaat, of dat iemand heeft aangebeld. Er zijn drie soorten waarschuwingssystemen voor dove en slechthorende mensen: versterkers, flitssysteem en trilsystemen.

Versterkers
Versterkers versterken het geluid van de deurbel of telefoon. Ze kunnen op meerdere plekken in huis waren aangebracht. Versterkers kunnen voor huisgenoten of buren storend zijn vanwege het harde geluid.

Flitssysteem
Flitssystemen maken geluiden zichtbaar door middel van flitslampen. De apparatuur bestaat uit zenders en ontvangers. De zender vangt het geluid op en geeft een signaal door aan de ontvanger in het stopcontact. Er zijn flitssystemen voor de deurbel, telefoon, inbraakalarm, brandalarm, babyfoon en voor personenoproep. Er zijn twee soorten ontvangers:

  • flitslampen die in een bepaald patroon flitsen
  • lampschakelaars die een lamp aan en uit laten gaan

Trilsystemen
Een trilsysteem maakt geluiden voelbaar. Net als bij een flitssysteem bestaat de apparatuur uit zenders en ontvangers. Het voordeel van een trilsysteem boven een flitssysteem is dat men de ontvanger altijd bij zich draagt en niet afhankelijk is van stopcontacten. Hierdoor is men overal in huis en tuin bereikbaar. Er zijn twee soorten ontvangers:

  • een trilontvanger in het formaat van een pieper
  • een trilhorloge met oplichtende symbolen op de wijzerplaat

Wekkers
Er bestaan ook weksystemen voor dove en slechthorende mensen. In principe werken die op dezelfde manier als de waarschuwingssystemen:

  • wekkers met een volumeknop waardoor het geluid harder kan
  • flitswekkers die licht geven als ze afgaan
  • trilwekkers die een trilschijf hebben voor onder het kussen

De meeste wekkers kunnen ook aangesloten worden op het waarschuwingssysteem. Dus als de deurbel gaat of het brandalarm dan gaat de wekker ook af. Er zijn ook losse wekkers verkrijgbaar voor op reis bijvoorbeeld.


Bronnen: Hoorwijzer en Doof of zo? Wegwijzer bij gehoorverlies

Infotheek

Van oorsuizen tot hyperacusis en van hoortoestel tot trilwekker. In de infotheek vindt u informatie over diverse gehoorgerelateerde onderwerpen.

De informatie is gecategoriseerd in verschillende rubrieken die u aan de linker zijde vindt. Daarnaast kunt u de infotheek ook zoeken op trefwoord.

Tip ons
Mist u bepaalde informatie of heeft u een andere tip? Stuur ons dan een e-mail. We stellen uw tips zeer op prijs.

De redactie heeft de grootst mogelijke aandacht besteed aan de juistheid van alle informatie in de infotheek. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. U kunt daarom geen rechten ontlenen aan deze teksten. Mocht u een onjuistheid constateren, dan kunt u ons dit per e-mail laten weten.