Trommelvliesbuisjes

Zoek binnen de infotheek

Navigeer naar...

Resultaten: infotheek / kinderen / trommelvliesbuisjes

Trommelvliesbuisjes

Trommelvliesbuisjes

Een van de meest voorkomende chirurgische ingrepen bij kinderen in Nederland is het plaatsen van trommelvliesbuisjes. Buisjes kunnen nodig zijn bij ernstige lijmoren of middenoorontsteking. Bij deze aandoeningen raakt het binnenoor gevuld met vocht dat niet weg kan via de buis van Eustachius. Het oor raakt geïrriteerd en de druk op het trommelvlies zorgt voor veel pijn.

Om dit probleem aan te pakken, worden trommelvliesbuisjes geplaatst. Een trommelvliesbuisjes zijn hol buisje van ongeveer 2-10 mm lang. Doordat het buisje in het trommelvlies geplaatst wordt, ontstaat er een open verbinding tussen het middenoor en de uitwendige gehoorgang. Zo kan het vocht worden afgevoerd en de druk in het middenoor verlaagd worden.

Het plaatsen van buisjes is een lichte ingreep. Vaak gebeurt op de polikliniek van de KNO-afdeling of via een dagbehandeling. Meestal wordt het kind in slaap gebracht met een roesje. Vervolgens wordt er een klein sneetje van ongeveer 3 mm in het trommelvlies gemaakt, waar het buisje doorheen komt.

Als het buisje geplaatst is en alles is verder goed, dan mag het kind naar huis. Het kan zijn dat het last krijgt van een loopoor, maar dat gaat meestal vanzelf over. Gebruik geen watjes in het oor om het loopoor te stoppen. Het beste is om het gewoon open te laten, dat bespoedigt de genezing.

De eerste tien dagen na het plaatsen van de buisjes mag er gedoucht en gezwommen worden mits de oren beschermd zijn. Dit kan door middel van zwemdoppen die via een audicien te verkrijgen zijn. Daarna mag er ook zonder bescherming gezwommen worden, maar onder water zwemmen zonder zwemdoppen wordt wel afgeraden door de artsen.

Trommelvliesbuisjes gaan zo'n zes tot twaalf maanden mee. De buisjes vallen op een gegeven moment uit het trommelvlies en in 98 % van de gevallen geneest het gaatje in het trommelvlies ook vanzelf. Het kan zijn dat kinderen die trommelvliesbuisjes hebben gehad, op hun achttiende een gehoorverlies hebben van 4-9 dB.


Bronnen: HOorzaken.nl en KNO-vereniging

Infotheek

Van oorsuizen tot hyperacusis en van hoortoestel tot trilwekker. In de infotheek vindt u informatie over diverse gehoorgerelateerde onderwerpen.

De informatie is gecategoriseerd in verschillende rubrieken die u aan de linker zijde vindt. Daarnaast kunt u de infotheek ook zoeken op trefwoord.

Tip ons
Mist u bepaalde informatie of heeft u een andere tip? Stuur ons dan een e-mail. We stellen uw tips zeer op prijs.

De redactie heeft de grootst mogelijke aandacht besteed aan de juistheid van alle informatie in de infotheek. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. U kunt daarom geen rechten ontlenen aan deze teksten. Mocht u een onjuistheid constateren, dan kunt u ons dit per e-mail laten weten.