Zwemdoppen

Zoek binnen de infotheek

Navigeer naar...

Resultaten: infotheek / preventie / zwemdoppen

Zwemdoppen

Zwemdoppen

Water in het oor tijdens het zwemmen kan leiden tot oorontsteking. Veel kinderen hebben daar last van. Maar het kan ook zijn dat u voorzichtig moet zijn met water in uw oor door bijvoorbeeld een gat in uw trommelvlies. Gelukkig zijn verschillende manieren om je oren tegen water te beschermen tijdens het zwemmen of douchen.

  • De eenvoudigste, maar minst betrouwbare oplossing is een propje watten in het oor en dichtsmeren met vasaline. Na het gebruik de watten weggooien.
  • Bij de apotheek of via verschillende (web)winkels zijn kneedbare oordopjes te koop. Het oor wordt hiermee dichtgestopt met kneedbare siliconen die zicht vormt naar de oorschelp. Deze oordoppen zijn vaker te gebruiken.
  • Bij de apotheek of verschillende (web)winkels zijn thermoplastische oordoppen te koop. Deze oordoppen zijn gemaakt van duurzame, flexibele, thermoplastische kunststof. Door de warmte van het oor past de beschermer zich binnen enkele minuten aan de gehoorgang aan. Deze oordoppen zijn meerdere malen te gebruiken.
  • Bij de audicien of de assistente van de KNO-arts kunt u op maat gemaakte zwemdoppen laten maken. Deze oordoppen zijn van zeer goede kwaliteit en kunnen lang mee. Laat ze wel regelmatig even controleren of ze het oor nog steeds goed afsluiten.

De meeste oordoppen die je in (web)winkels tegenkomt, zijn gehoorbeschermers, bedoelt om geluid te dempen. Zwemdoppen zijn echter primair ontwikkeld om water tegen te houden. Ze zullen dus niet helpen tegen snurkgeluiden of lawaai tijdens een concert. Andersom geldt dat de geluiddempende oordoppen weer ongeschikt zijn om mee te zwemmen.


Bron: Mens en Gezondheid

Infotheek

Van oorsuizen tot hyperacusis en van hoortoestel tot trilwekker. In de infotheek vindt u informatie over diverse gehoorgerelateerde onderwerpen.

De informatie is gecategoriseerd in verschillende rubrieken die u aan de linker zijde vindt. Daarnaast kunt u de infotheek ook zoeken op trefwoord.

Tip ons
Mist u bepaalde informatie of heeft u een andere tip? Stuur ons dan een e-mail. We stellen uw tips zeer op prijs.

De redactie heeft de grootst mogelijke aandacht besteed aan de juistheid van alle informatie in de infotheek. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. U kunt daarom geen rechten ontlenen aan deze teksten. Mocht u een onjuistheid constateren, dan kunt u ons dit per e-mail laten weten.