Nederlands met Gebaren

Zoek binnen de infotheek

Navigeer naar...

Resultaten: infotheek / taal / nederlands met gebaren

Nederlands met Gebaren

Nederlands met Gebaren

Nederlands met Gebaren (NmG) is simpel gezegd een mengvorm van de Nederlandse taal en de Nederlandse Gebarentaal (NGT). Iemand die communiceert in NmG, maakt Nederlandse zinnen met zijn mond die hij ondersteunt met gebaren uit de NGT. NmG volgt in principe de grammatica van de Nederlandse taal.

Er zijn verschillende vormen in de NmG. In de ene vorm zal de uiting dichter bij het Nederlands liggen, in de andere vorm dichterbij de NGT. Dit is afhankelijk van degene die aan het woord is. Het is niet mogelijk om te zeggen welke vorm van NmG goed of fout is, omdat de basis van het NmG de Nederlands gesproken taal blijft.

NmG wordt voornamelijk gebruikt door mensen die laat- of plotsdoof zijn of slechthorend.


Bron: Stichting Nederlands Gebarencentrum

Infotheek

Van oorsuizen tot hyperacusis en van hoortoestel tot trilwekker. In de infotheek vindt u informatie over diverse gehoorgerelateerde onderwerpen.

De informatie is gecategoriseerd in verschillende rubrieken die u aan de linker zijde vindt. Daarnaast kunt u de infotheek ook zoeken op trefwoord.

Tip ons
Mist u bepaalde informatie of heeft u een andere tip? Stuur ons dan een e-mail. We stellen uw tips zeer op prijs.

De redactie heeft de grootst mogelijke aandacht besteed aan de juistheid van alle informatie in de infotheek. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. U kunt daarom geen rechten ontlenen aan deze teksten. Mocht u een onjuistheid constateren, dan kunt u ons dit per e-mail laten weten.