Nieuws

Emma leert lezen: eerste leesboek voor dove kinderen

Emma leert lezen: eerste leesboek voor dove kinderen

Kinderen die doof zijn, leren op een andere manier lezen dan horende kinderen. Tot voor kort bestonden er nog geen leuke leesboeken voor hen. Het project 'Veerle leert lezen' heeft het eerst leesboek speciaal voor dove kinderen uitgebracht: Emma leert lezen.

Dove kinderen volgen bij het leren lezen niet de grammatica van de Nederlandse taal, maar de regels van de Nederlandse gebarentaal. Ook de ontwikkeling van de woordenschat loopt niet parallel met die van horende kinderen. Daarom kunnen kinderen die doof zijn gewone eerste leesboekjes niet gebruiken om vrij te lezen en te oefenen op hun leesniveau.

Horende kinderen die leren lezen, kunnen via de boekhandel of de bibliotheek allerlei leuke boekjes krijgen. Voor dove kinderen zijn er alleen kopieën uit de leesmethode van school die ze kunnen gebruiken. Een groot gemis, vond Anne Begheyn, voorheen leerkracht van groep 3 en ontwikkelaar van leesbevorderingsprojecten.

Begheyn ontdekte dit gemis aan leuk leesmateriaal voor kinderen toen er voor Veerle, een doof meisje van 6, geen geschikte boeken bleken te zijn om haar verworven leesvaardigheid te oefenen. Ze nam het initiatief om een aantrekkelijk, passend leesboek te ontwikkelen voor deze doelgroep.

Het boekje Emma leert lezen is geschreven door Wendy de Graaff en voorzien van vrolijke illustraties van Jenny Lindhout. Aan het project werkten een taalkundige en orthopedagoog mee die beiden deskundig zijn op het terrein van kinderen die doof zijn. Daarnaast hebben kinderen uit de doelgroep de teksten en illustraties bekeken en beoordeeld.

U kunt het boek bestellen via de website Veerle leert lezen.

Advertentie

ReactiesNieuwsbrief van Doof.nl

Meld u nu direct aan!

Gezond gehoor

Het eerste tijdschrift in Nederland over geluid, gehoor en gehoorproblemen.

/