

Op zondag 31 juli vertellen Rozette Kats en haar achternicht Naomi Eliasar hun familieverhaal in het museum van Kamp Westerbork. Rozette zat tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken. Haar ouders werden verraden en zijn via Kamp Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd. Daar zijn ze vermoord. Na de oorlog blijken alleen een halfbroer en oom van Rozette nog in leven. Deze oom is de opa van achternicht Naomi. Naomi vertelt hoe haar opa de oorlog overleefde en waarom zijn fotoboek enorm belangrijk werd voor Rozette.
Kamp Westerbork werd in 1939 gebouwd als vluchtelingenkamp voor Joodse vluchtelingen uit Duitsland en Oostenrijk. In juli 1942 namen de Nazi’s het kamp over. Het werd een doorgangskamp naar concentratiekampen als Auschwitz en Sobibor. Kamp Westerbork werd daardoor ‘voorportaal naar de hel’ genoemd.
De lezing begint om 14.00 uur. Iedereen die een kaartje heeft voor het museum, kan naar de ooggetuigenlezing.
Op 30 oktober 2022 om 14.00 uur is er ook een ooggetuigenlezing met gebarentolk. In 2023 kun je op 25 juni en 27 augustus een lezing via een tolk NGT volgen. Meer lezen? Kijk op de website van Kamp Westerbork.