112 voor doven en slechthorenden

26-07-2004 algemeen

In de nacht van 23 op 24 juni (het was onstuimig weer en het KNMI had zelfs weeralarm gegeven) kregen we op onze 112-centrale een bijzondere melding binnen. Er meldde zich iemand die meteen zijn naam noemde en zei hij dat hij doof was en dus niet met ons kon communiceren.

Gelukkig hebben wij een opleiding gehad waarin ons een doof iemand een beetje wegwijs had gemaakt in hun wereld.Daardoor hoorden wij direct dat dit een echte melding was. De persoon noemde direct heel duidelijk waar hij verbleef en wat er aan de hand was. Uit de bijzonderheden konden we opmaken dat hij op een boot was en over een staalkabel was gevallen waarbij hij vermoedelijk zijn arm/pols gebroken had. Hij was zo verstandig de belangrijkste gegevens enkele malen te herhalen.

Deze dove melder kon op dat moment alleen zijn GSM gebruiken om 112 te bellen. We konden alleen maar luisteren naar hem en niets terugzeggen. We beseften eens te meer hoe beperkt je bent wanneer je doof bent en er op moet vertrouwen dat ‘de andere kant’ je verstaat en begrijpt. Een centralist noteerde direct de nodige gegevens en een tweede centralist pakte direct haar eigen GSM om standby te staan en eventueel te communiceren met de melder via SMS-berichten.

Nadat de melder de verbinding verbrak werd direct de politie in Zaandam op de hoogte gesteld. Deze heeft via SMS contact met de melder gezocht en hebben hem kunnen lokaliseren waarna hulp verleend kon worden. Politie Zaandam belde enige tijd later terug naar onze centrale om te melden dat het slachtoffer gevonden was en met de ambulance naar het ziekenhuis was vervoerd.

De 112-centrales in Nederland beschikken niet over een SMS-voorziening waarvan doven en slechthorenden gebruik kunnen maken. Wel is er een teksttelefoon 0800-8112. Het niet gebruiken van SMS voor noodoproepen heeft 2 redenen:

  • de SMS-service wordt slechts voor 85 % als dienst gegarandeerd: je weet dus nooit of het bericht is afgeleverd
  • tussen het verzenden en ontvangen van SMS-berichten kan een behoorlijke tijd liggen die dan verloren gaat

Voor doven, slechthorenden en afasiepatienten heeft 112 wel de mogelijkheid om alarmmeldingen van ‘My S.O.S.’ te ontvangen en af te handelen. Verwacht wordt dat de tekst GSM in de nabije toekomst meer mogelijkheden gaat bieden om hier ook noodoproepen 112 mee te doen.

© Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties – 26 juli 2004


Reacties

Er zijn nog geen reacties Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen