Boekbespreking: De taal van de stilte

02-12-2003 algemeen

Op vijfjarige leeftijd verliest Grania, de dochter van een hardwerkende hotelier in een kleine stad in Ontario, als gevolg van roodvonk haar gehoor. Van de ene dag op de andere wordt ze afgesloten van de wereld die ze net begon te ontdekken. Haar moeder wordt geplaagd door schuldgevoelens en kan de doofheid van haar dochter moeilijk accepteren, maar Grania’s redding is haar onvermoeibare grootmoeder die alles op alles zet om haar de taal van binnenuit bij te brengen. Wanneer het haar familie duidelijk wordt dat Grania moeite heeft om geaccepteerd te worden in de wereld van de horenden, sturen ze haar naar de School voor Doven in Belleville, waar zij gebarentaal en spraak leert.

Na haar schooltijd ontmoet Grania Jim, een jonge, horende man op wie ze halsoverkop verliefd wordt. Samen ontdekken zij een nieuwe taal, die zowel uit geluid als uit stilte bestaat. Grania’s leven lijkt nu eindelijk in rustiger vaarwater terecht te komen, totdat de Eerste Wereldoorlog uitbreekt en het jonge paar uit elkaar wordt gedreven; Jim moet naar het slagveld in Vlaanderen. Maanden later keert hij getraumatiseerd terug naar Grania, en de twee vragen zich af of hun liefde bestand is tegen de herinneringen aan de oorlog.

De taal van de stilte is een uiterst aangrijpende roman over het leven van een jonge vrouw en haar strijd om een eigen leven te kunnen leiden in een wereld vol beroering. Frances Itani schreef een inspirerend verhaal over een dove vrouw in Canada ten tijde van de Eerste Wereldoorlog.

‘Haar verhalen zijn ongelooflijk krachtig, juist als zij laat zien hoe machteloos mensen zijn.’
Canadian Literature

‘Een artistieke overwinning.’
Kirkus Reviews

‘Psychologische rijkdom, onberispelijk goed geschreven… Itani’s prachtige en gevoelige roman herinnert ons aan de tragiek van de oorlog, verteld vanuit een onverwacht perspectief.’
Publishers Weekly

‘Briljant beschreven vergezichten en geluiden.’
Booklist

DE TAAL VAN DE STILTE
Frances Itani
ISBN 9069745208
Prijs € 22,50

Bestel het boek on-line bij BOL.com


Reacties

Er zijn nog geen reacties Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen