Cellist krijgt immateriële schadevergoeding

29-11-2003 algemeen

Een cellist die jarenlang bloot stond aan de luide decibellen van de koperblazers van het Gelders Orkest, krijgt een schadevergoeding wegens gehoorbeschadiging toegekend.

Het is de eerste keer dat een Nederlandse rechter een dergelijke schadevergoeding aan een orkestlid toekent. De 60-jarige musicus Hans Borstlap liep ernstige gehoorschade op omdat de orkestleiding jarenlang naliet om adequate maatregelen te nemen. Hij heeft al sinds 1995 gehoorproblemen.

Borstlap, inmiddels 26 jaar verbonden aan Het Gelders Orkest, kreeg daarom van de kantonrechter in Arnhem een immateriële schadevergoeding van 3000 euro toegekend. Dat bedrag kan nog oplopen tot 8000 euro omdat ook de fysieke schade moet worden vergoed.

Oordoppen helpen nauwelijks. Die reduceren de overlast van vaak wel 120 decibel met slechts 15 decibel. Borstlap: `Bovendien hoor je de muziek minder en doen ze na een kwartiertje al pijn en moet je ze uitdoen.`

Directeur Albert Adams van Het Gelders Orkest wilde gisteren niet specifiek op de zaak-Borstlap ingaan. Wel erkent hij dat er een geluidsoverlastprobleem is. `Onze orkestleden werken daarom al vele jaren met oordoppen. In principe is dat voldoende. Wel zullen we nu opnieuw naar de problematiek gaan kijken`, aldus Adams.

Feit is dat enkele orkesten in ons land wel maatregelen hebben genomen. Het Residentieorkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest plaatsen al gedurende enkele jaren plexiglas geluidsschotten voor de trompetten om de oren van de strijkers te beschermen.

Bron: De Gelderlander


Reacties

Er zijn nog geen reacties Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen