Correct toepassen van natuurkunde lost de raadsels op van het horen

04-01-2003 algemeen

Tot op heden wordt in modellen van het slakkenhuis de werking verklaard met de aanname dat akoestische drukinvloeden op de stijgbeugel omgezet worden naar plaatselijke krachten op het basilair membraan, welke op hun beurt bewegingen van dat membraan veroorzaken. Volgens de theoretische postulaten van Nobel prijs winnaar Georg von B´k&ecaute;sy is het overdrachtsmechanisme gebaseerd op de aanname dat er lopende golven in het slakkenhuis bestaan. Al deze modellen zijn echter nog steeds niet in staat om belangrijke waarnemingen duidelijk te verklaren. Speciaal de in de modellen bestaande opmerkelijke frequentiesignaal overdracht naar de hersenen, de buitengewoon scherpe afstemmingcurve`s in het gehoor systeem en de oorzaken van een aantal gehoorproblemen worden niet verklaard.

In het hier beschreven model wordt getoond dat de voornaamste werkingsprincipes van geluidsgolven naar stimuli van de gehoorzenuw zuiver gebaseerd zijn op welbekende klassieke verschijnselen in de toegepaste natuurkunde. Namelijk de combinatie van trommelvlies, gehoorbeen keten, ovale venster, perilymfe in het slakkenhuis en ten slotte het ronde venster is een perfect voorbeeld van een sterk gedempt tweede orde systeem met een relatief lage resonantiefrequentie, dat regelbaar is in amplitude. Het kanaal in het slakkenhuis werkt als een Venturi buis., maar in plaats van stroming in één richting wordt de vloeistof in dat kanaal heen en weer bewogen door de beweging van de stijgbeugel bij het ovale venster, waarbij statische en dynamische drukdalingen op de wanden van dit kanaal optreden volgens het Bernoulli principe. Tenslotte werkt het orgaan van Corti samen met het basilair membraan zowel als een reeks van individuele plaatsgebonden sensoren, gevoelig voor resonantie met een extreem hoge kwaliteitsfactor, als een laagfrequente druksensor.

Het resultaat toont een opmerkelijk mooie eenvoud en geeft direct antwoord op de vragen van dubbele frequentie respons, het bestaan van combinatie tonen, een sterke correlatie van frequenties in oto-akoestische emissie spectra, de mogelijkheid van logaritmische amplitude aanpassing, de uitleg van de "cochleaire versterker" en het onwaarschijnlijk grote frequentie bereik van het gehoor.

Door gebruik te maken van deze theorie worden zowel direct als indirect heldere antwoorden gegeven op veel vragen, inclusief diverse effecten van gehoorproblemen zoals frequentie afhankelijk gehoorverlies, slechthorendheid bij ouderen en slechthorendheid veroorzaakt door de ziekte van Méniere, sommige vormen van hyperacusis en tinnitus. Het biedt de kennis waarom gehoorapparaten zoals afgestemde versterkers, frequentiefilters en cochleaire implantaten nog steeds matig presteren en hoe een enorme verbetering van deze hulpmiddelen gerealiseerd zou kunnen worden.

Lees de volledige publicatie op de website van de NVVS: http://www.nvvs.nl/medisch/heerens_nl.htm


Reacties

Er zijn nog geen reacties Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen