De nieuwe doven

15-05-2003 algemeen

Muziek. Lekker om er helemaal in op te gaan. Om alles om je heen te vergeten. Maar als je thuiskomt na een nacht non-stop housen, bassen en hakken, piepen en suizen je oren. Als je de volgende middag uit je bed stapt, is dat irritante geluid weer weg. Maar de schade aan je oren is dan al aangericht.

JORIS (20): «Ik wil andere jongeren wakker schudden.»

Joris (wijde broek met petje, diskjockey): «Ik draaide het hele weekend lang in grote sporthallen. Ik dacht er niet aan dat te harde muziek mijn gehoor zou kunnen aantasten. Het duurde niet lang voor ik last kreeg. Ik rolde soms in bed met een luide vervelende piep in mijn oor. Dat gebeurde steeds vaker en op den duur hield dat geluid enkele dagen aan.» Sinds anderhalf jaar is Joris` oor blijvend beschadigd. «Wat ik hoor, is schel en onregelmatig. Ik hoor eigenlijk te veel. Ik hoor een vriend met wie ik sta te praten even luid als degene die tien meter verderop met iemand anders staat te kletsen.»

ORKAAN
«Het slakkenhuis (in je oor) steekt vol haartjes die vrolijk mee bewegen op het geluid dat je oor bereikt», legt een neus-, keel- en orenspecialist uit. Bij elke toonhoogte hoort een ander haartje. Je kan bijvoorbeeld het tikken van een horloge net zo goed horen als een overvliegend vliegtuig. Hoe harder het geluid, hoe meer het haartje trilt. Als die haartjes te veel decibels over zich heen krijgen, worden ze omver geblazen. Zoals bomen in een orkaan. En eenmaal ontworteld, zijn ze voorgoed verloren. Dat betekent dat je voortaan de toonhoogte van dat haartje niet meer kan horen. Als je met iemand praat, gebruik je niet al die haartjes, maar wel ongeveer altijd dezelfde.Toevallig zijn het ook deze haartjes die het hardst bewegen op een fuif of als je je walkman op hebt.»

GEVOLGEN?
In het begin heb je er weinig last van, maar als de omgeving wat rumoeriger is of de klas op stelten staat, zal je steeds vaker «Wat zeg je?» zeggen. Na een tijd valt dat natuurlijk op en je zal steeds vaker de opmerking krijgen «Ben je doof of zo?» «Ik ga niet zo vaak naar fuiven, ik luister naar mijn walkman.» Lise denkt dat ze veilig is. Een paar uur per dag te luide muziek rechtstreeks in je oren, is ook schadelijk. Wat dacht je.

PIEP?
Meestal geeft je oor zelf een signaal wanneer het geluid te hard gaat: het piept. Tinnitus is de wetenschappelijke term voor dat fluiten, ruisen of het horen van de zee. Je kan het goed merken wanneer je bijvoorbeeld in bed ligt na een optreden of een te luide fuif. Het vervelende aan gehoorbeschadigingen door lawaai is dat de beschadiging heel geleidelijk gaat en je het pas merkt na jaren. Dan is het te laat.

HOE KOM IK ER VAN AF?
Je komt er niet van af! Afgebroken haartjes groeien niet meer aan. Er is ook geen medicijn om de haartjes te genezen. Er is zelfs geen mogelijkheid om de haartjes met een operatie te repareren. Dus: op = op.


Reacties

Er zijn nog geen reacties Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen