Documentaire “De Passie en Pijn”

03-10-2003 algemeen

Musici worden alom bewonderd en benijd, maar het publiek weet niet dat achter de passie vaak de pijn schuilt. Beroepsmusici geven altijd 100 procent en de prijs die ze daarvoor betalen is hoog: blessures aan handen, rug, schouders en zelfs het gehoor. Vrijwel geen enkele muzikant kan tot zijn 65e blijven spelen, maar dat is in de orkestwereld nog steeds niet bespreekbaar. De angst het orkest, hun liefde, te moeten verlaten of onder te doen voor collega’s is te groot.

In de documentaire ‘De Passie en de Pijn’ durven de leden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest dit taboe eindelijk te doorbreken. Openhartig tonen de beroepsmusici het gevecht met hun lichaam en vertalen hun liefde voor muziek in woorden: muziek tilt je op, laat je boven jezelf uitstijgen, roert je tot tranen. Even kunnen ze de wereld om zich heen vergeten, maar eenmaal weer met beide benen op de grond slaat de pijn bij sommigen opnieuw toe. Door de intensiteit van het spel vergeten musici vaak op hun houding te letten. Vooral de drukke speelschema’s hebben ziekte en blessures tot gevolg. Voor de orkestleiding is de planning continue een gevecht. “We weten dat we in de gevarenzone zitten, maar alleen concerten leveren geld op, repetities kosten alleen maar geldzaterdag 18-10 14.15 uur)

 • Utrecht: `t Hoogt (zondag 19-10 14.00 uur)
 • Nijmegen: Lux (dinsdag 21-10 16.00 uur)
 • Breda: Chassé Cinema (woensdag 22-10 14.30 uur)
 • Arnhem: Filmhuis Arnhem (vrijdag 24-10 11.00 uur)
 • Over het project
  Middels een gevarieerd aanbod van films en een goede landelijke spreiding van deelnemende filmtheaters wordt gestreefd naar het bereiken van een brede groep doven en slechthorenden. Met dit circuit wil `t Hoogt de diversiteit van het culturele aanbod voor doven en slechthorenden vergroten.

  Overigens geldt voor zowel de kinderserie als de serie voor (jong) volwassenen dat deze niet uitsluitend toegankelijk is voor doven en slechthorenden. Juist een `gewone` filmvertoning met een gemengd publiek is een streven van `t Hoogt. De aanwezigheid van ouders, broers of zussen, vrienden, vriendinnen moet er een leuke sociale happening van maken.

  Meer info
  Voor meer informatie over het landelijke project: Filmtheater `t Hoogt, Hoogt 4, 3512 GW Utrecht, tel: 030 – 231 33 16, fax: 030 – 231 29 40, e-mail: info@hoogt.nl, www.hoogt.nl


  Reacties

  Er zijn nog geen reacties Reageer

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Gerelateerde artikelen