`Dove kinderen worden regelmatig seksueel misbruikt`

13-02-2004 algemeen

Een dove man stak in Amsterdam zijn vroegere leraar neer omdat hij beweert door hem seksueel te zijn misbruikt, in Zoetermeer zei een 14-jarige leerlinge aan de praktijkschool voor dove kinderen meermaals te zijn verkracht door elf medeleerlingen. “Het zijn rotverhalen”, zegt Mariën Hannink, beleidsmedewerker van de Nederlandse Federatie van Ouders van Dove Kinderen (Fodok), “Maar het is goed dat ze naar buiten komen.”

door Patrick Meershoek

Seksueel misbruik van dove kinderen komt vaker voor dan we denken, zegt Hannink, die geldt als autoriteit op het terrein van seksueel misbruik van dove en slechthorende kinderen. Volgens haar zijn de berichten over seksueel misbruik van dergelijke kinderen op scholen en internaten slechts het topje van de ijsberg. “Al bestaan daar geen harde cijfers over.”

Zoals alle kinderen met een handicap zijn ook dove en slechthorende kinderen kwetsbaar, wat in zijn algemeenheid de kans op seksueel misbruik of mishandeling vergroot.

Hannink wijst erop dat deze kinderen van jongs af aan veelvuldig in contact komen met artsen en hulpverleners. De vanzelfsprekende bemoeienis van deze mensen met hun leven maakt dat dove en slechthorende kinderen doorgaans slecht grenzen kunnen stellen, een andere risicofactor voor seksueel misbruik.

Hannink: “De crux van het probleem is communicatie. Als je doof bent, mis je ontzettend veel informatie die voor horende mensen volstrekt vanzelfsprekend is. Veel kinderen hebben daardoor een sociaal-emotionele achterstand op hun leeftijdsgenoten. In de praktijk kunnen dove kinderen maar met heel weinig mensen volwaardig communiceren. Zelfs de eigen ouders zijn daartoe vaak niet in staat. Je moet de gebarentaal wel heel goed beheersen, wil je met je kind kunnen praten over gevoelens.”

Isolement
Ook op scholen en internaten ligt het isolement op de loer, gelooft Hannink. “Gelukkig komen er steeds meer dove leerkrachten en hulpverleners, maar in de regel staat er een horende docent voor de klas. Ook daarbij geldt dat zo iemand wel zeer goed thuis moet zijn in de gebarentaal om te weten wat er in een kind omgaat.”
Fodok gelooft dat goede voorlichting aan kinderen en begeleiders zal leiden tot een afname van het aantal incidenten. In 1991 bracht de federatie een brochure uit over seksueel misbruik van jongeren, na een reeks gevallen van misbruik in de VS. Een affaire op het Instituut voor Doven in Sint-Michielsgestel, waar twee leerlingen vijftien medeleerlingen bleken te hebben misbruikt, maakte enkele jaren daarna duidelijk dat het onderwerp ook in Nederland speelde.

Bron: Brabants Dagblad


Reacties

Er zijn nog geen reacties Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen