Dove topsporters zijn ook TOPSPORTERS!

31-08-2004 algemeen

Terwijl valide topsporters terugkomen uit Athene en de paralympische topsporters zich opmaken om naar die stad af te reizen, kijken vele dove (top)sporters halsreikend uit naar hun sport evenement: de 20e Deaflympics die in januari 2005 in Melbourne worden gehouden.

Alleen is er, anno 2004, nog steeds een waanzinnig groot verschil in de sportieve aanpak, faciliteiten, begeleiding, mediapubliciteit en niet te vergeten de hightech kleding (TNO – gekeurd) die de valide sporters in RUIME MATE voor, tijdens en na de Spelen ontvangen.

De dove topsporters gaan naar Melbourne en hebben vrijwel NIETS; geen professionele aanpak, geen fatsoenlijke sportkleding, laat staan vrijetijdskleding, te weinig begeleiders, weinig of geen trainers. Bovendien kunnen topsporters die zich gekwalificeerd hebben niet af reizen omdat er geen geld is, aldus de NebasNsg.

De valide en de paralympische sporters kunnen zich vanwege de professionele begeleiding volledig concentreren op hun sportprestaties. Het rare in dit verhaal is dat paralympische sporters, net als dove topsporters, onder de vlag van de NebasNsg vallen, en de Wereldspelen voor doven de oudste Spelen zijn. De paralympische sporters die de komende maand naar Athene gaan krijgen dezelfde faciliteiten als valide sporters, terwijl de dove sporters die moeten ontberen.

Nee, de NebasNsg meet met twee maten.

Maar dove (top)sporters zijn toch ook sporters? Wereldwijd worden zij toch ook erkend?

De afgelopen decennia behaalden de dove topsporters in totaal 11 medailles en meerdere 3e en 4e plaatsen op de Wereldspelen Deaflympics. Terwijl er gemiddeld maar 35 sporters mee doen aan de Spelen. Hoeveel medailles zouden zij niet kunnen winnen als zij bijv. 20% van de faciliteiten zouden krijgen van de valide en paralympische sporters? Bovendien zouden er ook meer sporters uit de verschillende takken van sport mee kunnen doen aan de Deaflympics. Maar voor de winterspelen in 2007 is wederom geen geld. Vergelijk dit eens met Winterspelen voor valide sporters!

Deze vorm van ongelijkheid in de sport, waardoor dove sporters al bij voorbaat minder kansen hebben, mag volgens velen, waaronder John de Wolf en Wim Rijsbergen, die zich beiden belangeloos voor de dovensport inzetten, niet langer bestaan. Het is verheugend te constateren dat velen er net zo over denken en bereid zijn tot actie over te gaan.

Deze bereidheid heeft o.m. geresulteerd in tot de oprichting van een nieuwe stichting, volgens het model van het NOC/NSF, met als doelstellingen:

  • Onafhankelijk overkoepelend orgaan voor dove (top)sporters,
  • Bevorderen van de breedte sport op topsportniveau van doven in Nederland,
  • Opzetten van professioneel kennis – en informatiecentrum voor dove sporters,
  • Promotie van de dovensport in Nederland,
  • Ondersteunen en stimuleren van de activiteiten van de Koninklijke Nederlandse Doven Sport Bond (K.N.D.S.B),
  • Aandacht richten op maatschappelijke thema`s, zoals gezondheid, veiligheid en welzijn, die de dovensport als geheel aangaan.

Doordat de dove (top)sporters zich al jaren op velerlei manieren flink tekort gedaan voelen en zij zich op bestuurlijk niveau binnen de NebasNsg niet serieus genomen voelen, zijn wij overgegaan tot de oprichting van een overkoepelend orgaan. Gelet op deze totale verandering binnen de dove(top)sport wordt met het oprichten van deze stichting voor velen doven een droom werkelijkheid.

De nieuwe stichting heeft al veel steun gekregen vanuit verschillende hoeken en m.n. van valide topsporters, het bedrijfsleven en mensen uit overheidswege. Ook de media heeft spontaan en belangeloos meegewerkt aan de publiciteit die John de Wolf als ambassadeur voor de dovensport heeft gezocht.

Met de oprichting van deze organisatie wordt Nederland wereldwijd het 2e land dat een eigen overkoepelend orgaan krijgt voor dove (top)sporters. M.a.w. als de stichting haar doelstellingen realiseert vormen wij een pilot voor de internationale dovensport. Concreet betekent dat Nederland op de kaart komt als Nederland organisatieland!

Een enorme opsteker voor dove sporters.

Een enorme reclame voor Nederland.

Een enorme kans voor de Nederlandse dovensport.

Dove topsporters zijn ook TOPSPORTERS!

De persconferentie is a.s. donderdag 2 september 2004, tijdstip 13.00 uur. Locatie motel/restaurant Van der Valk, “De Gouden Leeuw”, Veurseweg 180, 2252 AG Voorschoten.

Meer informatie

Ing. A.N. Talakua, stichting NDC/NDSF, namens het stichtingsbestuur. Mobiel te bereiken 06 14 69 48 97. E-mailadres: talakua@einstein-communication.nl


Reacties

Er zijn nog geen reacties Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen