Doven en slechthorenden zichtbaar in verkeer

01-04-2003 algemeen

Opvallende sticker verplicht vanaf 1 januari 2004

Dove en slechthorende automobilisten moeten vanaf 1 januari 2004 een duidelijk zichtbare sticker op hun auto plaatsen. Deze maatregel moet de verkeersveiligheid op de volle Nederlandse wegen verbeteren.

Om te leren autorijden zijn drie dingen belangrijk. Kijken, kijken en kijken. Jaarlijks behalen tientallen doven en slechthorenden zonder al te veel problemen hun rijbewijs. Ze beschikken over hetzelfde rijbewijs als iedereen en ook aan de auto is niet te zien dat de bestuurder een auditieve handicap heeft. Uit onderzoek blijkt dat dit vaak leidt tot onduidelijke verkeerssituaties. Daarom wil de overheid dat dove en slechthorende automobilisten duidelijk zichtbaar zijn op de Nederlandse wegen. De introductie van een maatregel die voorschrijft dat automobilisten met een auditieve handicap een duidelijk zichtbare sticker op hun auto hebben, moet uitkomst bieden.

Campagne
De invoering van de maatregel wordt vooraf gegaan door een landelijke campagne met de slogan ‘Ongehoord in het verkeer, maak je zichtbaar’. Hierin ligt de nadruk op het verplicht gebruik van de sticker voor automobilisten met een auditieve handicap. Maar ook andere automobilisten en passagiers moeten bekend zijn met de nieuwe regel. Zij moeten weten hoe ze de aandacht kunnen trekken van een dove automobilist. Het symbool van de campagne is een opvallen blauwe sticker met daarop de afbeelding van een oor.

De maatregel moet voorkomen dat doven en slechthorenden in gevaarlijke situaties terechtkomen. Een claxon of een ambulance met sirenes wordt maar al te vaak niet gehoord. Kenmerkend voor de nieuwe campagne is de positieve insteek die steeds het voordeel van de auditief gehandicapte verkeersdeelnemer laat zien: visueel attenderen. Zo zal in het najaar de spot: ‘Niet toeteren maar knipperen’ te zien zijn.


Vanaf 1 januari 2004 een verplichte sticker

Het is nog niet geheel duidelijk voor wie de nieuwe regel gaat gelden. Momenteel is een team van deskundigen de wettelijke norm aan het vaststellen. Zij testen de geluidsniveaus in het verkeer. Naar verwachting is de maatregel van toepassing voor iedereen met een verlies van 65 dB(A) of meer aan het beste oor. Overigens zal de richtlijn ook gaan gelden voor motorrijders.

De campagne is een initiatief van Stichting Auditief Gehandicapten Verkeer Nederland (AGVN)

NB: LET OP! DIT BERICHT WAS EEN 1 APRILGRAP VAN DE REDACTIE 🙂


Reacties

Er zijn nog geen reacties Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen