File-drummen

24-02-2004 algemeen

Nu al weer een jaar of twee geleden was ik in mijn auto op weg naar een vergadering in Utrecht en ik luisterde via de autoradio naar het nieuws. Ik meen dat het Sky-radio was. Als radio-nieuws is afgelopen gaat dat naadloos over in de verkeersinformatie. Dat hoort bij onze dynamische maatschappij. Je kunt er niets mee, maar stel je voor dat je niet zou weten waar de files staan. En als ik om 3 uur `s middags mij naar Utrecht spoed dan ben ik daar natuurlijk ook zeer in geïnteresseerd. Met toenemende verbazing bemerkte ik dat tijdens het voorlezen van de 30 files, er op de achtergrond een merkwaardig `knerpend` geluid viel waar te nemen.

Wat is dat nu, dacht ik en ik luisterde wat beter. Van die files heb ik weinig meegekregen, maar van het vreemde tikkende geluid des te meer. Tot mijn verbazing had de regisseur besloten een drummende meneer op de achtergrond te plaatsen. Tsjoem tsjakke rikke tikke tikke… En zo ratelde de drummer zachtjes voort terwijl de verkeerslezer zijn best deed om verstaanbaar te blijven.
Wat ter wereld heeft de regisseur doen besluiten om als gezellige achtergrond een drummende meneer te plaatsten? Wat is dit voor onzin? Wordt het verkeer er rustiger van? Of is het ter illustratie van het onrustige karakter van het filerijden? Ik heb geen flauw idee.

Die middag nam ik een medevergaderaar mee terug naar Friesland. Het was ter hoogte van het windmolenpark bij Lelystad toen het nieuws van 6 uur uitbrak. En ja hoor: bij de filemeldingen ook nu weer tikke takke tikke takke… Ik luisterde er opnieuw met verbazing naar en vroeg mijn passagier wat die daar nu van vond. Gussie, die had daar eigenlijk nooit op gelet, maar nu ik het zei… rikke tikke tikke tikke… Nooit op gelet…
Nooit op gelet? Het is maar fijn als je goedhorend bent. Dan kun je het je veroorloven daar niet op te letten. Zal die regisseur blij mee zijn.

En waarom kom ik daar nu op? Deze ochtend na het douchen had ik in de badkamer de radio aan omdat ik benieuwd was naar het nieuws. Het was naar ik meen Radio 2 die ik had gekozen. Terwijl ik daar tandenpoetsend sta te luisteren naar de toelichting van Balkenende over de kinderen van Prins Bernhard die hij niet heeft, hoor ik een vreemd zoemend geluid op de achtergrond. Als ik wat beter luister hoor ik dat de regisseur van pure pret besloten heeft het nieuws te voorzien van een synthesiser-achtig zoemend achtergrondgeluid. Moempoezepoezepoezemoemmmoem…
Lieve hemel, wat allemachtig prachtig! Wat een kleurrijke omlijsting van het anders zo saaie nieuws. Meneer! Wat hebt u mij verrast met uw grandioze ingeving! Hoe kwam u daar zo op? U hebt zeker adhesiebetuigingen gekregen voor het filedrummen!? Dat u dat toch niet eerder bedacht heeft!

Mede namens alle slechthorenden van Nederland enorm bedankt.

En als u in de buurt bent: kom dan eens praten…

Peter Kraft, audioloog
Bron: www.slechthorend-plus.nl


Reacties

Er zijn nog geen reacties Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen