Gehandicapten runnen in tv-comedy eigen internetcafé

12-10-2002 algemeen

UTRECHT – Gehandicapten die een internetcafé runnen. Daarover zal vanaf september volgend jaar een 13-delige televisieserie op het scherm komen. De serie, gemaakt door televisiemaker Chiem van Houweninge, toont het reilen en zeilen van een aantal (zeer verschillend) gehandicapte mensen die samen een internetcafé draaiende (proberen te) houden.

Het plan van aanpak is zo goed als rond, maar nog niet bekend is welke omroep het project zal gaan trekken. Volgend jaar is het jaar van de gehandicapten. Dat is een van de redenen waarom de serie in 2002 wordt uitgezonden. Het idee achter de serie – de denkkracht – is geleverd door gehandicapten zelf. De uitvoering gebeurt door anderen.

Een van de mensen die de serie bedacht hebben, is de dove Pascal Ursinus (26). Hij werkt bij het communicatie- en internetadviesbureau de Nieuwe Media Groep in Utrecht. Samen met zijn collega`s bij de NMG-Groep onder wie de lichamelijk gehandicapte Jacko van Dijk en de blinde Paul Erkens, heeft hij ideeën voor de serie geleverd.

Ursinus: Wij zijn met zijn drieën natuurlijk ervaringsdeskundigen bij uitstek: hoe wij met elkaar samenwerken, wordt zo`n beetje het thema van de televisieserie. En we zijn bijzonder gemotiveerd omdat er nu eindelijk eens een komische serie op tv komt van gehandicapten in het gewone leven. En geen documentaire over gehandicapten, weggestopt in een grote instelling.

Aan de tv-serie (een comedy) wordt een website gekoppeld. Daarop kunnen tv-kijkers en gehandicapten reageren zodat een interactieve, multimediale aanpak mogelijk wordt. De acteurs hebben in de serie hun eigen homepage; kijkers kunnen daarop weer reageren. Het is zelfs de bedoeling datgene wat de kijkers in het land ons aanleveren, via hun input op de website, te verwerken in de lopende serie, zegt creatief directeur Erik Nanninga van NMG. Zo kan niet alleen een prachtige koppeling van fictie en werkelijkheid ontstaan. Maar ook een schitterend podium voor maatschappelijke vragen rond gehandicapt-zijn.

Het ministerie van VWS heeft een startsubsidie gegeven van enkele honderduizenden euro`s, zegt Nanninga. Die subsidie loopt via het Nationaal Comité Jaar van de Gehandicapten. Nanninga is in overleg met diverse omroepen.

Redacteur Jan Willem Veenhof (12 oktober 2002)
©Nederlands Dagblad


Reacties

Er zijn nog geen reacties Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen