Hand achter het oor

22-12-2003 algemeen

Is het nou hoorapparaat of gehoorapparaat? Of hoortoestel? Persoonlijk vind ik het woord gehoorapparaat iets van de vorige eeuw. Maar dat kan niet, want toen waren er nog geen hoorapparaten. Althans niet die dingen waar wij het nu over hebben.

Twee van die vergrote plastic oren (van dat materiaal waar ze ook radio¹s van maakten) en een ijzerdraadje over het hoofd kun je desnoods een gehoorapparaat noemen maar geen hoortoestel. vind ik.

Even terzijde: toch werkten die plastic oren met een draadje vrij efficiënt. Domweg het oppervlak waarover geluidsenergie wordt opgevangen vergroten en dat afvoeren naar de gehoorgang. Een verrekijker voor je oor als het ware. De bekende tuinslang met trechter doet precies hetzelfde. En ook de hand achter het oor doet dat.

Bij sommige soorten slechthorendheid helpt een electronisch ding niet. Vooral als de overgang van het gehoorverlies op de toonschaal heel abrupt is, heb je vaak weinig succes met een hoortoestel. Bij lawaaibeschadigde oren bijvoorbeeld zie je dat de lage en middentonen normaal gehoord worden, maar zeer bepaalde hoge tonen worden niet of nauwelijks gehoord.

Het probleem nu van het alombekende electronische hoortoestel is, om alleen dat kleine stukje toongebied te versterken en niet de toongebieden daaromheen, want die hebben juist geen versterking nodig. U gelooft het niet, maar daar blijkt dat electronische hoogstandje van 1500 gulden, nauwelijks een antwoord op te hebben! Zadel je zo`n lawaaibeschadigd oor met zo`n hoortoestel op, dan is het gevolg veelal hoofdpijn voor de bezitter van dat oor.

Er komt een ander vervelend probleem bij. Een lawaaibeschadigd oor is vaak in het beschadigde toongebied overgevoelig geworden voor harde geluiden. Ga daar maar aan staan, want wat moeten al die transistors nu? Zacht is te zacht en hard is te hard. Veel oudere mensen kennen dit fenomeen trouwens ook omdat het een veel voorkomend verschijnsel is bij alle binnenoor-afwijkingen. En ouderdoms-slechthorendheid is – zeg maar – ook binnenoorslijtage. En wat blijkt nu? Dat een simpele hand achter je oor minstens zo goed helpt.

Daar sta je dan als audioloog een beetje met de mond vol tanden. Ik heb wel mensen, die mij in een dergelijke situatie wat verwijtend aankijken. Met de ogen naar de grond gericht mompel ik dan , dat je toch niet de hele dag met je hand achter het oor kunt lopen (laat staan met twee handen ) maar erg overtuigend klinkt dat niet. Voor drieduizend gulden een paar electronische handen achter je oor? Wat denkt meneer de audioloog wel? En daarna nemen wij afscheid, mijn patiënt met zijn `handige` gehoorapparaat en ik met een wat katterig gevoel.

Column door Peter Kraft, directeur/audioloog van het Audiologisch Centrum Friesland.


Reacties

Er zijn 3 reacties Bekijk

N. Weseman

Ook ik heb baat met hand achter oor. En een (duur) hoortoestel biedt geen soelaas. Dus, waar zijn die grote oorschelpen te verkrijgen. Nicky

Aris Brouwer

Geachte dames / heren,
Evenals Michel zou ik ook graag weten waar je die extra oorschelpen zou kunnen aanschaffen!?

Bij voorbaat dank,

Aris Brouwer.

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen