Handicap hindert voetexpert niet

15-05-2003 algemeen

Podotherapeut Stephan van der Pas is slechthorend, maar zijn werk lijdt er niet onder. Zijn praktijk in Leidschendam gaat na acht jaar uitbreiden. Patiënten komen zelfs uit Australië en de VS voor hun voetproblemen. `Als u me maar van de klachten afhelpt.`

LEIDSCHENDAM – Tegen zijn allereerste patiënt had podotherapeut Stephan van der Pas nog expliciet verteld over zijn handicap. Dat hij, de therapeut, slechthorend was. Of dat een probleem was. De patiënt deed er geen seconde moeilijk over, vertelt Van der Pas nu, acht jaar later. “Hij zei: `Het maakt me niet uit of u doof bent, blind of wat dan ook, als u me maar van de klachten in m`n voet afhelpt`. Daarna heb ik dus nooit meer een punt gemaakt van m`n handicap.”

Ook de andere patiënten hebben er geen probleem mee dat podotherapeut Van der Pas slechthorend is. Tweeduizend klanten staan er in het bestand van de praktijk aan De Tol in Leidschendam-Zuid. Zelfs vanuit Australië en de Verenigde Staten weten mensen met voetproblemen Van der Pas te vinden. Nu nog is de praktijk alleen op maandag en dinsdag open, maar groei ligt in het verschiet. Volgende maand wordt het pand uitgebreid. Bovendien komen er nieuwe moderne snufjes op het gebied van podotherapie. Zoals een orthoscan voor nauwkeurige voetafdrukken en een twinpell, een computergestuurd drukmeetplatvorm. Van der Pas kan verder groeien. “We zitten vlak bij Leidschenveen bijvoorbeeld. Vanuit die wijk is er veel belangstelling.”

Van der Pas komt uit Dongen in Brabant, waar hij het grootste deel van de week nog verblijft. Maar van zondag tot en met dinsdag `woont` hij in Stompwijk. Van der Pas studeerde podotherapie aan de hogeschool in Eindhoven. De 43-jarige podotherapeut (getrouwd, één dochter) heeft nu acht jaar een eigen praktijk. Van der Pas hoort niet alles, hoewel hij een eind komt, als mensen luid en duidelijk spreken. Hij kan voortreffelijk liplezen, dus van de aard van de klacht van patiënt ontgaat hem uiteindelijk niets. Als je met Van der Pas praat, kijkt hij je continu geconcentreerd aan. Zelf praat hij verstaanbaar. “Ja, het is soms wel extra vermoeiend. Ik moet me sterk inspannen om mensen te begrijpen. Maar ik zie wel dat collega`s na een lange dag ook moe zijn.”

Blunder
Van der Pas is slechthorend sinds zijn achtste jaar. Door een medische blunder bij een ogenschijnlijk simpele kuur voor iets heel anders. Zijn gehoor ging daarna snel achteruit, maar is nu al tijden stabiel. En goed genoeg om zijn werk naar behoren te kunnen uitvoeren. Van der Pas: “Het belangrijkste is toch je vakkennis, dat je sterk in je schoenen staat. Daar gaat het patiënten om, dat je ze goed helpt. Nog nooit heeft een patiënt een probleem gemaakt van de handicap.”
Je moet vooral eerlijk zijn, vertelt Van der Pas. “Als je een keer iets niet weet, zeg het dan gewoon tegen een patiënt. En ga er mee aan de slag, informeer bij collega`s, dan kun je later misschien wel helpen.”
Van ingegroeide teennagels tot likdoorns en van voetwratten tot ingeklemde zenuwen, het is de liefde voor de voet die Van der Pas na bijna een decennium nog steeds koestert. “Ach, voeten zijn zo ontzettend belangrijk voor de mens. Zonder voet kom je nergens.”
Van der Pas schrijft het merendeel van de patiënten een (handgemaakte) steunzool voor. Hoewel podotherapie zich richt op voeten, heeft menig patiënt in wezen juist andere problemen. “Klachten aan de voet kunnen bijvoorbeeld worden veroorzaakt door rug- of heupproblemen.”
De grote toeloop op zijn praktijk komt mede door de vergrijzing. “Ik zie hier veel ouderen. Soms met aangetaste zenuwen. Die voelen het niet altijd meer, als ze bijvoorbeeld jaren in te kleine schoenen lopen.”
Van der Pas wijst erop dat Nederlanders volgens onderzoek `de meest doorgezakte voeten hebben in Europa`. “Ik heb daar geen verklaring voor. Misschien wel door slechte schoenen. Soms zijn ze modieus, maar niet comfortabel.”

De praktijk staat fout vermeld in het telefoonboek; het juiste nummer is: (070) 327 76 34.

Bron: Haagsche Courant


Reacties

Er zijn nog geen reacties Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen