Hoorapparatenpraat: digitaal of niet

17-11-2003 algemeen

Een alleraardigste oudere heer schreven wij onlangs twee mooie digitale hoortoestellen voor. Het was een universitair opgeleide man en wij verwachtten eigenlijk dat het omgaan met de toestellen voor hem geen probleem zou zijn. Mooie toestellen met drie programma`s, die je door een druk op een knopje kon kiezen. Zelfs een volumewieltje zat er op en een schakelaar voor aan en uit. U weet wel.

Maar het beviel maar zeer matig, vooral de klank bij het pianospelen viel erg tegen. Wij hebben zo zorgvuldig als we konden bijgeregeld en ik zag hem een week of drie later terug. Helaas pindakaas. Het had weinig geholpen. In elk geval was pianospelen nog steeds geen genoegen. Ik besloot dat misschien de signaalbewerking van de digitale toestellen wel veel te geraffineerd was voor de versterking van akoestisch pianospel en ik gaf hem uit onze proefset twee stel doodgewone analoge toestellen mee. Niks digitaals dus. Ik ging ervan uit dat de bewuste meneer wel zou begrijpen waar de schakelaar en het volumewiel voor zouden dienen. Dat had ik fout gedacht. Bij het controlebezoek een week of wat later had deze aardige kerel een schema bij zich waarmee hij mij liet zien hoe hij de toestellen had uitgeprobeerd. Hij was begonnen met de schakelaar op nul te zetten en had vervolgens alle volumestanden geprobeerd bij het pianospelen. Dat had weinig geholpen. Niet een wonder want op nul staat het toestel uit. Toen de T-stand genomen en weer alle volumestanden. Dat hielp wederom niets. Ook niet vreemd, want hij had helemaal geen ringleiding. Nu de M-stand geprobeerd en zie daar: dat hielp! Hij was nu eigenlijk best tevreden over de klank, waar ik blij om was. Maar inmiddels was hij er ook achter gekomen dat de digitale toestellen (die hij nog steeds op proef had) door een druk op de schakelaar ook anders konden klinken. De arme man kwam er nu ongeveer in om. Drukken hier, schakelen daar, batterijlade open of juist dicht, niet op nul en ook niet op T, maar wel op M…. Aaargh…! Vol goede moed is hij toch maar weer aan een nieuwe proeftijd begonnen met zijn knipjes en knopjes en frutseltjes .

Het heeft mij geleerd dat een goede voorlichting over de bediening van het hoortoestel noodzaak is. Laat u daarom nooit met een kluit in het riet sturen. Maar ook heeft het mij geleerd dat een zeer geavanceerd toestel niets toevoegt als de gebruiker er niet mee om kan gaan. Het kan een verstandige beslissing zijn om helemaal geen super digitaal toestel aan te schaffen, maar een heel gewone, zonder al die snufjes.

En er zijn nog steeds heel goede analoge, niet digitale hoortoestellen, die geen hogere-school-hoortoestellenkunde vereisen om ze te bedienen en die ook prima klinken. Bedenk dat maar als u weer eens vertwijfeld met uw hoogst moderne super de luux peperdure digitale multiprogramma hoortoestel met de handen in het haar zit.

Peter Kraft, audioloog
Bron: www.slechthorend-plus.nl


Reacties

Er zijn nog geen reacties Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen