Horende babies brabbelen met hun handen

23-07-2004 algemeen

Onderzoek in de Verenigde Staten toond aan dat horende babies die blootgesteld zijn aan de gebarentaal stil brabbelen met hun handen, ook als ze zelf wel kunnen horen. Dr Laura-Ann Pettito van het Dartmouth college in Hanover had juist ervoor al dezelfde brabbel gebaren gevonden bij dove babies. Critici zeiden echter dat het vergelijken van dove en horende babies niet opgaat en dat het brabbelen met de handen niet gezien moet worden als een poging tot taal.

In New Scientist, zegt Dr Pettito dat haar onderzoek bewijst dat het brabbelen van babies, met de hand of met de mond, een actieve manier is van taal pogingen. Het brabbel geluid “ba, ba, ba” word door de meeste babies gemaakt rond hun 7e maand. Sommige onderzoekers zeggen dat dit een motorisch gestuurde activiteit meer omdat de baby meer controle krijgt over de bewegingen van de mond en de kaak. Anderen geloven dat het een poging is om het voorbeeld van de menselijke spraak na te doen en dat het de natuurlijke gevoeligheid van babies voor het ritme van de taal laat zien.

Dr Pettito heeft als argument dat dove babies die de gebarentaal om zich heen zien net zo leren brabbelen met hun handen als horende babies doen door vocaal te brabbelen met hun mond

Hand brabbelen

Haar laatste onderzoek, binnenkort is publicatie te verwachten in het blad Cognition, laat zien dat horende babies in een gebarende omgeving ook beginnen met het brabbelen met de handen. Dr Petitto en haar collegea’s hebben 6 horende babies onderzocht toen zijn 6, 10 en 12 maanden oud waren. De helft van de kleintjes waren alleen aan gebarentaal blootgesteld omdat hun beide ouders doof waren en geen spraak gebruikten. De andere 3 hadden horende, sprekende ouders.

Het onderzoek had als theorie dat het brabbelen meer moest worden gezien als een motorische activiteit, zoals hun critici al hadden aangegeven en zou onderkennen dat de babies die bloot waren gesteld aan de gebarentaal dezelfde bewegingen zouden maken als hun horende leeftijdsgenootjes. Toen ze echter de onderzoeksdata gingen analiseren vonden zij grote verschillen tussen de twee groepen. De baby’s die waren blootgesteld aan de gebarentaal maakten bewegingen die leken op degene die werden gemaakt door hun dove ouders. Dr Pettito zegt dat dit bevestigd dat het brabbelen een taal activiteit is.

Bewijs

De gegevens waren nooit mogelijk geweest als niet alle babies geboren waren met dezelfde sensitiviteit voor het specifieke ritmische patroon in de kern van de menselijke taal en de capaciteit om deze te gebruiken, vertelde ze. Proffesor Jim Kyle, dovenstudie centrum van de universiteit van Bristol, heeft vergelijkbaar onderzoek gedaan in het Verenigd Koninkrijk. Hij zei dat de uitkomst van het onderzoek plausibel was.

“het is absoluut correct dat dove babies van dove ouders brabbelen – daarbij dezelfde ritmische bewegingen maken welke te vergelijken zijn met de bewegingen van hun ouders. het op dezelfde ritmische manier bewegingen maken met hun handen van dove babies als het brabbelen [met hun mond] van horende babies lijkt logisch. Dat is erg aannemelijk’, zei hij.

Hij vertelde echter dat het meer gecompliceerd was om horende babies van dove ouders te onderzoeken. “het is moeilijk om een situatie te vinden waar een dove moeder alleen maar de gebarentaal gebruikt om te communiceren met haar horende babie. Dove ouders zullen vaak liever proberen om te praten met hun kind dan om de gebarentaal te gebruiken dus we kregen nooit de juiste data. Het is echter plausibel dat een horende babie, gegeven dezeflde omstandigheden ook gaat brabbelen, net als een dove baby. Dit zou logisch zijn en een argument dat alle talen brabbelen”, zei hij.

De RNID laat via een contact persoon weten: “Wij verwelkomen het onderzoek, zeker nu sinds maart vorig jaar de Britse gebarentaal officieel als taal is erkend.

Dit soort onderzoek is goed. Het is goed dat het de paralel met een orale taal opzoekt, zei ze.

Bron: BBC News

Met dank aan Suzanne Heuft voor de vertaling.


Reacties

Er zijn nog geen reacties Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen