Jonge baby`s in Twente krijgen nieuwe gehoortest

26-02-2004 algemeen

In Twente worden baby`s vanaf 1 maart op hun gehoor getest als ze een week oud zijn. Dat gebeurt met een nieuwe methode, de Neonatale Gehoorscreening, door medewerkers van Kraamzorg Twente.

Zij komen thuis of, als moeder en baby in het ziekenhuis verblijven, gebeurt het daar. De screening is betrouwbaarder dan de gangbare test, die wordt gedaan als de baby negen maanden is. Een voordeel van vroege screening is ook dat eerder kan worden begonnen met het behandelen van kinderen en het begeleiden van ouders.

Bij de nieuwe methode krijgt de een week oude baby een dopje op het oor. Daarin zit een luidsprekertje dat een ratelgeluid geeft en een microfoontje. Zo wordt het door het oor zelf gemaakte geluid gemeten. Een oor maakt zelf zwakke geluidjes als een geluid is ontvangen.

De test lukt goed als de baby rustig is en slaapt. De baby merkt er amper iets van. De uitslag is meteen beschikbaar. Twente is een van de weinige regio`s in ons land waar de gehoorscreening wordt gedaan door kraamverzorgenden.

Bron: TC/Tubantia, Hengelo via www.logopediestart.nl


Reacties

Er zijn nog geen reacties Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen