Kamervragen over ontbreken ondertiteling

06-08-2003 algemeen

In Nederland kan een zeer grote groep slechthorende en dove mensen maar een beperkt deel van de Nederlandstalige televisieprogramma’s volgen, omdat er nog steeds een onvoldoende aantal ondertiteld wordt. Deze mensen worden daardoor onterecht buitengesloten.

De Kamerleden José Smits en Marjo van Dijken van de PvdA hebben daarom aan de minister van OC&W en de staatssecretaris van VWS opnieuw Kamervragen gesteld over de ondertiteling van Nederlandstalige televisieprogramma’s. Het antwoord van de bewindslieden op eerdere vragen was onbevredigend. De bewindslieden vinden het ondertitelen van programma’s te duur. De commerciële omroepen blijven erg achter bij de publieke omroepen als het gaat om uitbreiding van het aantal ondertitelde televisieprogramma’s. Hoewel de Mediawet de mogelijkheid biedt om ondertitelingpercentages voor te schrijven, wordt hier geen gebruik van gemaakt.

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden (NVVS) blijkt dat het ondertitelen slechts 0,25% van het totale programmabudget kost (artikel ‘Steeds meer televisieprogramma’s ondertiteld’ uit het blad ‘Horen’ van de Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden, november/december 1999). De PvdA vinden dat een dergelijk laag percentage gemakkelijk in de programmabudgettering opgenomen kan worden. Smits en Van Dijken willen dat de minister van OC&W met behulp van de Mediawet de ondertitelingpercentages voor de publieke en de commerciële omroepen wél vastlegt.

In mei 2003 werd er, met ondersteuning van verschillende bekende kinderprogrammamakers, een handtekeningenactie gevoerd voor het ondertitelen van meer kinderprogramma’s. Er werden ruim 3000 handtekeningen aangeboden aan de netcoördinator van Z@ppelin en aan het ministerie van OC&W.

Bron: Zorgportaal


Reacties

Er zijn nog geen reacties Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen