Muziekfestival voor doven en horenden

27-01-2003 algemeen

ROTTERDAM (ANP) – Doven en horenden die samen op muziek van bands en dj`s uit hun dak gaan. Als het aan de organisatie van Deaf Valley ligt gebeurt dit 15 maart. Speciaal voor deze avond is een taal ontwikkeld die communicatie tussen doven en horenden gemakkelijker maakt.

Deaf Valley is een muziek- en dansspektakel voor driehonderd doven en driehonderd horenden in de Rotterdamse discotheek Nighttown. Zij moeten deze avond zonder al te veel belemmeringen met elkaar kunnen communiceren. Daarom heeft de organisatie een aantal gebaren ontwikkeld.

,,Deze gebaren kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om iemand een drankje aan te bieden. Het zijn geen bestaande gebaren, maar nieuwe die ook grappig zijn. Daarnaast dragen de barmensen T-shirts met namen van de drankjes, zodat mensen hun bestelling alleen maar hoeven aan te wijzen“, aldus E. Kuyper van Nighttown.

Gevoel meegeven
De organisatie van Deaf Valley nodigt voor de avond een bekende band en verschillende dj`s uit. Op een groot scherm wordt de tekst van de nummers duidelijk gemaakt. ,,Dat kan met ondertitels, maar we kunnen ook gebruik maken van een tolk.“

De organisatie hoopt verder de doven het gevoel van de verschillende dance-stromingen mee te geven. Volgens Kuyper wordt op de avond geen gebruik gemaakt van ballonnen. Doven gebruiken deze vaak om muziek beter te kunnen voelen. De muziek wordt echter wel aangepast. De lage tonen worden nog lager gezet zodat ze goed te voelen zijn. ,,Maar ook weer niet zo laag, dat de horenden de zaal uitrennen.“


Reacties

Er zijn nog geen reacties Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen