Nieuwe test bepaalt waar de gehoorschade zich bevindt

08-07-2009 algemeen

Aan de hand van een korte test kan bepaald worden of het gehoorverlies zich in het binnenoor of in de hersenen bevindt. De resultaten van deze test zijn praktisch bij het afstellen van het hoortoestel.

Onderzoekers van het Center for Applied Hearing Research (Centrum voor Toegepast Hoor Onderzoek) aan de Technische Universiteit van Denemarken hebben een nieuwe test ontwikkeld voor het diagnosticeren van hoorproblemen. Met behulp van speciaal ontworpen geluidssignalen kan de test helpen te bepalen of de oorzaak van het gehoorverlies zich in het binnenoor of in de hersenen bevindt.

Tijdens de test luistert de persoon naar geluiden via een koptelefoon. Als de persoon de geluiden herkent als een tune of een specifiek patroon, dan is het centrale gehoor in de hersenen normaal en ligt de oorzaak van het gehoorverlies in het binnenoor. Als de persoon de geluiden herkent als door elkaar gegooid geluid, dan is dat een indicatie dat de schade in de hersenen zit.

De test kan in een paar minuten worden uitgevoerd en de resultaten kunnen gebruikt worden tijdens het afstellen van de hoortoestellen. De kennis over het samenspel tussen de oren en de hersenen, waarop de test gebaseerd is, is ook geschikt voor de ontwikkeling van nieuwe types hoortoestellen.

Gehoorverlies ontstaan door schade aan het binnenoor kan verzacht worden met behulp van hoortoestellen. Gehoorverlies door schade in de hersenen is veel moeilijker te behandelen.

Bron: Hørelsen
Bron: Hear-it.org


Reacties

Er zijn nog geen reacties Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen