OM vervolgt tien verdachten verkrachting doof meisje

07-07-2004 algemeen

DEN HAAG – Het Openbaar Ministerie in Den Haag gaat tien jongens vervolgen, omdat zij een 14-jarige medeleerlinge van de praktijkopleiding van de dovenschool Effatha in Zoetermeer zouden hebben verkracht. Het onderzoek naar de zaak, die aan het rollen kwam toen het slachtoffer in oktober 2003 aangifte deed, is afgerond. Dat meldde een woordvoerder van het OM woensdag.

Het is nog onduidelijk wanneer de jongens, in de leeftijd van 14 tot en met 17 jaar, zich bij de rechtbank in Den Haag moeten verantwoorden. De behandeling van de zaak heeft plaats achter gesloten deuren, aangezien de betrokkenen minderjarig zijn.

De raad van bestuur van de Koninklijke Effatha Guyot Groep bracht de zaak begin januari naar buiten via een verklaring. Daaruit bleek dat het meisje een groepsleider en een vertrouwensdocent heeft verteld dat zij door de jongens in de klas gedwongen werd tot seksuele handelingen met hen.

Geïntimideerd
Volgens het meisje gebeurde dat onder schooltijd op momenten dat de docent de klas even had verlaten. De jongens zouden het meisje vaak eerst hebben geïntimideerd, voordat ze haar misbruikten.

“De onzedelijke handelingen speelden zich kennelijk doorgaans in korte tijd af, als er net even geen direct fysiek toezicht was”, luidde het in de verklaring van Effatha. “In gangen, een toiletgroep, buiten het schoolgebouw. Soms was vijf of tien minuten kennelijk al voldoende.”

Pleeggezin
De dovenschool verwijderde elf jongens van de school wegens hun vermeende betrokkenheid bij de zaak. Een van hen hoeft niet voor de rechter te komen. Het meisje werd ondergebracht in een pleeggezin in Noord-Holland. Ze krijgt professionele begeleiding en ook weer onderwijs.

Het onderzoek in de zaak verliep moeizaam, aangezien bij alle verhoren hulp van doventolken noodzakelijk was. Dat gegeven maakt ook de organisatie van de rechtszaak complex.

Bron: NU.nl


Reacties

Er zijn nog geen reacties Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen