Ondertitelde film in het Ketelhuis

23-05-2006 algemeen

IK OMHELS JE MET DUIZEND ARMEN
De Amsterdamse Bioscoop Het Ketelhuis verzorgt op zaterdag 27 mei om 15.00u. een speciale vertoning van IK OMHELS JE MET DUIZEND ARMEN met Nederlandse ondertitels voor doven en slechthorenden.

De Giphartverfilming was de laatste regie van Willem van de Sande Bakhuyzen. De hoofdrollen worden gespeeld door Tijn Docter, Carice van Houten en Catherine ten Bruggencate.

Het Ketelhuis, gespecialiseerd in Nederlandse film & televisie, vertoont geregeld Nederlandse films met ondertitels. Eerder ondertitelde Het Ketelhuis de speelfilms Leef! en Guernsey. De ondertitelapparatuur (die via een videobeam de titels op het doek projecteert) is aangeschaft dankzij bijdragen van het Nationaal Revalidatie Fonds en het Stimuleringsfonds Gehandicapten van de gemeente Amsterdam.

Nederlandse speelfilms zijn vaak pas een paar jaar na de bioscooppremière toegankelijk voor doven en slechthorenden. Zij moeten geduldig wachten tot zo`n speelfilm op televisie wordt uitgezonden. Dan is immers de speciaal voor hen ontwikkelde ondertiteling op te roepen via Teletekstpagina 888.

In de bioscoop ontbreekt zo`n ondertiteling. En anders dan in bijvoorbeeld Amerika, Engeland en Duitsland is het in ons land zelfs niet gebruikelijk om DVD`s van Nederlandse speelfilms (die meestal een jaar na de bioscooppremière te koop zijn) te voorzien van ondertiteling voor doven en slechthorenden.

Auditief gehandicapten worden dus wonderlijk genoeg simpelweg uitgesloten van de vaderlandse speelfilmproductie, in elk geval tot aan het moment van tv-uitzending. Schattingen willen dat Nederland ruim een miljoen inwoners telt met een zekere mate van gehoorverlies.

Bioscoop Het Ketelhuis
Cultuurpark Westergasfabriek, Haarlemmerweg 8-10, Amsterdam
Postbus 58365, 1040 HJ Amsterdam
reserveren: (020) 684 00 90
kantoor: (020) 68 40 112
fax: (020) 68 40 098
E info@ketelhuis.nl
www.ketelhuis.nl


Reacties

Er zijn nog geen reacties Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen