Ongehoord Goed: Concert voor dove en slechthorende kinderen

17-12-2002 algemeen

Op dinsdagmiddag 21 januari 2003 vindt er in het Muziekcentrum Vredenburg te Utrecht een uniek concert plaats. Het Nederlands Studenten Orkest 2003 o.l.v. Jurjen Hempel speelt dan in samenwerking met een danser en een gebarenpoëet Le Sacre du Printemps van Stravinsky voor dove en slechthorende kinderen.

Om de kinderen deze muziek te laten zien en voelen wordt het stuk ook uitgevoerd door de balletdanser Hans van der Heijden (o.a. bekend van het Opus One) en de gebarenpoëet Suzanne Davina. Daarnaast krijgen alle kinderen een ballon waarmee ze de trillingen van de muziek kunnen opvangen.

Le Sacre du Printemps, een van de meest revolutionaire composities van de twintigste eeuw, vertelt het verhaal over een Scytische stam. Eén meisje van die stam wordt door een dans als lenteoffer uitverkoren om de goden gunstig te stemmen.

In de weken voor het concert worden op de scholen voor doven en slechthorenden workshops gegeven over het verhaal van Le Sacre, de in het stuk voorkomende instrumenten en de daarvoor te gebruiken gebaren en dans. Een en ander wordt verzorgd en begeleid door Hans van der Heijden, Suzanne Davina en leerlingen van het Koninklijk Haags Conservatorium.

Ongehoord Goed is een landelijk project met als doel dove en slechthorende kinderen kennis laten maken met muziek in al haar facetten.

Ongehoord Goed is een initiatief van de Directie Gehandicaptenbeleid van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Mevrouw prof. Mr. Jenny Goldschmidt (winnaar van de Nationale Revalidatie Prijs 2002).
Dit initiatief wordt van harte ondersteund door: het Nederlands Studenten Orkest 2003, de Effatha Guyot Groep, het Koninklijk Haags Conservatorium, Rotary Leiden AM, Stads Radio Den Haag, het Nationaal Comité Europees Jaar van Mensen met een Handicap 2003, het Nationaal Revalidatie Fonds, Sipke-Jan Bousema (presentator van o.a. Kinderprinsengrachtconcert en Zipzoo) en medewerkers van de AVRO.

Meer informatie is te lezen op www.ongehoordgoed.nl.


Reacties

Er zijn nog geen reacties Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen