Operatie verhelpt oorsuizen

17-12-2002 algemeen

BRUSSEL — Een vrouw met ernstige oorsuizingen is zo goed als genezen van haar kwaal dankzij een elektrode onder de schedel. Het is een wereldprimeur voor het Antwerpse Universitaire Ziekenhuis, want oorsuizingen zijn vaak moeilijk te behandelen.

Een 33-jarige patiënte had al twee jaar last van ernstige oorsuizingen in haar linkeroor, 80 decibel sterk. Dat is luider dan het lawaai van een drukke straat. De oorsprong van de oorsuizingen zat in de gehoorzone, een deel van de hersenen iets boven het rechteroor, waar bij een vroegere hersenoperatie een gehoorzenuw beschadigd geraakte.

Sommige vormen van oorsuizingen kunnen met een operatie worden verholpen, "maar voor patiënten zoals deze was de enige oplossing tot nu toe een therapie die vooral gericht is op aanvaarding, eventueel met de hulp van een hoorapparaat", zegt neurochirurg Dirk De Ridder van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, die de primeur op zijn naam mag schrijven. Erge oorsuizingen leiden vaak tot slapeloosheid en depressie.

Tijdens de nieuwe operatie werd bij de patiënte door een gaatje in de schedel een elektrode — een elektrisch draadje — aangebracht op het vlies dat de hersenen omgeeft. De acht uiteinden van de elektrode geven via het hersenvlies kleine elektrische schokjes aan het deel van de hersenen dat té actief is. Die prikkels houden de overijverige hersencellen in toom. Via een onderhuids draadje wordt de elektrode van stroom voorzien, vanuit een batterij die in de buik is ingeplant, en die om de twee tot vijf jaar moet vervangen worden. Het apparaatje kost zo`n 8.700 euro.

Nu de eerste ingreep voorspoedig verliep — de patiënte hoort geen hoge oorsuizingen meer, de lage tonen verdwijnen na een betere afregeling van de elektrode misschien ook — worden mogelijk nog drie patiënten behandeld. Als ook bij hen de ingreep slaagt, kan een grotere studie gepland worden.

Bron: De Standaard


Reacties

Er zijn 2 reacties Bekijk

Waarom gaat men daar niet meer mensen helpen
Lijdt al 7 jaar aan een zware tinnitus .
Heel vaak ondragelijk zodat ik naar bed ga om rust te vinden

Gh. I. J. Reyns

Ik heb sedert2003 oorsuizingen, begonnen met duizelingen, klap in mijn hoofd!? En acuut gehoorverlies van 40%. Evenwichtsstoornissen en niet tegen geluid en drukte kunnen waren het gevolg. Goed ziek geweest, behandeld met prednison en heel veel rust. Nu zijn het “enkel” de oorsuizingen nog, 24 uur per dag. Ik neem betahistine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen