Seksueel Misbruik(t)?

26-07-2004 algemeen

Seksueel misbruik komt overal voor. Op scholen, op het werk, in het gezin. Bij mannen en bij vrouwen, bij ouderen en bij jongeren. En dus ook bij horende én bij dove mensen. Letterlijk iedereen kan er toe gedwongen worden om seksuele handelingen te ondergaan of uit te voeren. Iedereen kan het slachtoffer worden van ongewenste intimiteiten.

Bij seksueel misbruik – of het vermoeden daarvan – is het goed om hulp te zoeken. Voor horende mensen zijn daarvoor veel mogelijkheden, zoals telefonische meldlijnen. Voor doven was het tot voor kort lastig om hulp te vragen en/of melding te maken van seksueel misbruik. Zij hebben weinig aan de traditionele telefonische melddiensten. Voor hen is een speciale `doofvriendelijke benadering` nodig. Denk aan het gebruik van teksttelefoons of aan hulpverleners die door middel van gebarentaal kunnen communiceren.

Meldpunt voor doven

Daarom bestaat er nu een meldpunt voor seksueel misbruik voor doven. Door te bellen met 0900-melddoof of 0900-63533663 kunnen doven en slechthorenden of ouders van dove kinderen melding maken van seksueel misbruik. Ook voor vragen of iets te ver gaat, kan het meldpunt worden gebeld. Deskundige hulpverleners met vakkennis op het gebied van seksualiteit en seksueel misbruik ondersteunen het meldpunt. Het meldpunt is ondergebracht bij een onafhankelijk bureau, het bureau DDS (Dienstverlening aan Doven en Slechthorenden).

Als iemand contact opneemt met het meldpunt, wordt er zo snel mogelijk een afspraak gemaakt voor een gesprek met een maatschappelijk werker. In overleg wordt bepaald waar het gesprek zal plaatsvinden. Maatschappelijk werkers en andere hulpverleners voor doven werken in heel Nederland. Hulp is dus altijd dichtbij.

Privacy

Belangrijk is dat bij iedere melding geheimhouding en privacy voorop staan. Er wordt alleen met anderen contact opgenomen, als de betrokkene daarin toestemt.

Bereikbaarheid en kosten

Het meldpunt is op werkdagen bereikbaar van 13:00 tot 16:30 uur. Op andere tijden is het mogelijk op een antwoordapparaat een boodschap achter te laten. Bellen naar het meldpunt is gratis. Dat geldt ook voor de hulpverlening.

Blijf daarom niet rondlopen met vragen of klachten over seksueel misbruik. Bel 0900-melddoof of 0900-63533663 als er iets aan de hand is. Voor meer informatie over de organisatie van het meldpunt en/of de hulpverlening: contact@meldpuntdoven.nl. Het is ook mogelijk om via dit mailadres een gesprek aan te vragen.

www.meldpuntdoven.nl


Reacties

Er zijn nog geen reacties Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen