The Mute who was dreamed door Theatre Bazi

17-03-2004 algemeen

Het Bazi Theatre uit Iran, dat te zien was op het Edinburgh Festival, komt met een buitengewone voorstelling waarin onderdrukking op allerlei niveau’s centraal staat. De woordenloze voorstelling vol symboliek schetst een indringend beeld van leven, opvoeding, onderwijs, ouder-kind-relatie en burger-overheid-relatie in het hedendaagse Iran.

‘The Mute who was dreamed’ grijpt je bij de keel, het toont nostalgische beelden flikkerend op de achtergrond terwijl de wrede realiteit zich in een kooi op de voorgrond afspeelt. Een blinde, dove en stomme vrouw wordt door een delicate vrouw gedwongen netjes te eten. De wederzijdse afhankelijkheid tussen de vrouwen is complex en verschuift subtiel. “Een voorstelling van onderdrukten die duidelijk hun verbeelding vrij kunnen latenFred vorige week. `Zal ik tolken voor de doven op Pinkpop?!` glunderde hij. Het was ff één seconde te lang stil, pijnlijk. Maar toen zag iedereen Fred druk gebarend op een podium staan en verscheen er een smalende lach op ieders gezicht. `Wat een ontzettend goed idee, Fred!` En toen nog geen vijf minuten later een luisteraar sms`te dat zij en haar dove vriend altijd samen naar concerten gaan en dat zij dan ook doof terugkomt omdat haar vriend altijd zo lekker dicht bij de boxen wil staan, hadden we ook een echte reden om dit voorstel aan de organisator van Pinkpop voor te leggen. Jan Smeets, al 80 miljoen jaar de man achter dit festival, reageerde eh…gereserveerd. `We moeten dit goed bekijken, we moeten onderzoeken of het kan en dan nog uitgebreid vergaderen.` Dat is in normale mensentaal: rot es een eind op, zeg!

Maar hardnekkig als we zijn, hebben we het er toch door gekregen. Al is het maar omdat diezelfde luisterette heeft aangeboden Fred de gebarentaal te leren. Dus voorlopig gaan we door met dit onzalige plan. En als het aan Fred ligt is het straks gewoon hartstikke dope om doof te zijn. Doeg!

Rob Stenders
Website van Rob Stenders


Reacties

Er zijn nog geen reacties Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen