Unieke telefonische hoortest van start

06-01-2003 algemeen

Nationale Hoortest: 0900 – 4 560 123

Een goed gehoor is onontbeerlijk voor de communicatie. Steeds meer mensen echter hebben last van een verminderd gehoor. Het gaat hierbij niet alleen om ouderen maar ook om een groeiende groep jongeren en werkenden. Voor het Audiologisch Centrum van het VU medisch centrum was dit de reden om een Nationale Hoortest te ontwikkelen. AVRO Gezondheid en de Nationale Hoorstichting introduceren in het tv-programma Gezondheidsplein van dinsdag 14 januari a.s. deze telefonische test. Niet eerder konden mensen hun gehoor zelf meten via de telefoon.

Telefonische test
De Nationale Hoortest is bedoeld om snel en gemakkelijk te achterhalen of iemand goed of slecht hoort. De test is ontwikkeld om mensen thuis de gelegenheid te geven hun gehoor te meten. Het bijzondere van de test is dat er cijfers worden uitgesproken. Daardoor kan de test via een telefoon worden afgenomen. Na het intoetsen van het telefoonnummer 0900 – 4 560 123 (EUR 0,35 pm) krijgt de beller verbinding met een computer. Er wordt gevraagd om de leeftijd en het eigen telefoonnummer in te toetsen en daarna om het eigen gehoor een cijfer te geven tussen 1 en 9, tussen slecht en uitmuntend. Hierna start de test. De beller krijgt een aantal keren drie cijfers achter elkaar te horen en tegelijkertijd achtergrondruis aangeboden. Elke keer toetst de beller de gehoorde combinatie na de pieptoon in. In het begin is dit eenvoudig, daarna wordt het steeds moeilijker. Vaak zullen de drie cijfers niet allemaal goed worden verstaan. Het is de bedoeling dan de cijfers te raden, zodat altijd drie cijfers worden inge-toetst. Na twintig combinaties wordt de uitslag van de test gegeven. De uitslag kan zijn: goed, onvoldoende of slecht gehoor. De test geeft een betrouwbaar beeld van de kwaliteit van het gehoor.

Voor nadere informatie zie:
http://www.vumc.nl/kno/audiologie/

Tijdige maatregelen belangrijk
Als de test onvoldoende is, wordt geadviseerd een bezoek te brengen aan de audicien. Bij de audicien kan gratis een wat uitgebreidere test afgenomen worden. Als de uitslag slecht is, wordt geadviseerd contact op te nemen met de huisarts. De huisarts zorgt vervolgens voor een doorverwijzing naar KNO-arts of Audiologisch Centrum. Jan de Laat, hoofd Audiologisch Centrum van het LUMC te Leiden, is adviseur van de Nationale Hoorstichting. Het belang van het nemen van tijdige maatregelen wordt volgens hem door velen onderschat. “Ik krijg dagelijks mensen op mijn spreekuur die het jammer vinden dat ze niet eerder aandacht aan hun gehoor hebben besteed. In principe zou iedereen die ouder is dan 55 jaar zich moeten laten screenen. Er is tegenwoordig, dankzij de moderne hoortoestellen, heel veel te doen aan de verbetering van het gehoor. Mensen beseffen nog te weinig hoezeer ze hun leven kunnen veraangenamen door tijdig maatregelen te nemen.”


Reacties

Er zijn nog geen reacties Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen