Audicien

Een audicien is een specialist die onderzoek doet naar gehoorverlies. Vroeger beperkte de audicien zich tot het aanmeten van een hoortoestel op voorschrift van de KNO-arts of het audiologisch centrum. Inmiddels heeft de audicien een uitgebreidere rol gekregen. Hij kan door middel van eigen onderzoek bepalen welke weg u het beste kunt bewandelen.

Een audicien houdt eerst een uitgebreid intakegesprek met zijn klanten. Daarna gaat hij hun gehoor testen. Aan de hand van het audiogram dat uit deze test komt, zorgt hij ervoor dat mensen met een gehoorverlies een passend hoortoestel krijgen. Daarnaast maakt en verkoopt een audicien hoortoestellen en andere hoorhulpmiddelen. Ook geeft hij mensen advies. Bijvoorbeeld over hoe een hoortoestel werkt of hoe men zijn hoortoestel schoon moet houden.

Audicien en KNO-arts

Een audicien heeft een opleiding gevolgd op MBO niveau of hoger. In principe werkt een audicien zelfstandig of in de winkel van een audiciensbedrijf. Maar een goede audicien heeft nauwe contacten met een audiologisch centrum of een KNO-arts. Bij complexere hoorproblemen kan een audicien iemand doorverwijzen naar een KNO-arts of een audiologisch centrum voor uitgebreider ooronderzoek. Een KNO-arts of het audiologisch centrum kan op hun beurt patiënten naar een audicien verwijzen voor het aanpassen van een hoortoestel.

StAr-geregistreerd

Het is aan te raden om uw hoortoestellen aan te schaffen bij een StAr-geregistreerde audicien. Deze voeldoet aan de kwalificaties van de Stichting Audicienregister. Dat betekent dat deze audicien aan de eisen voldoet wat betreft de kwaliteit van zijn werk, de apparatuur en de keuzevrijheid die hij u als cliënt biedt bij het kiezen van een hoortoestel. Sommige zorgverzekeraars stellen het als eis dat u, wilt u in aanmerking komen voor vergoeding, uw hoortoestel bij een StAr-geregisteerde audicien te laten aanmeten.

Bronnen: 101 vragen over horen, HOorzaken.nl en Youchooz.nl


Gerelateerde artikelen