Gehoorverlies…en dan?

Zet u de televisie steeds harder? Of moet u continue aan uw gesprekspartner vragen om herhaling? Of hebt u sowieso het idee dat u de laatste tijd minder hoort? Dan kan het zijn dat u last heeft van gehoorverlies. Dit kunt u onderzoeken bij professionals.

Er zijn twee mogelijke routes die u kunt nemen als u denkt dat u last heeft van gehoorverlies: u kunt beginnen bij 1) de audicien of 2) de huisarts.

1) De audicien
Als u twijfelt aan uw gehoor, maar niet direct naar de huisarts wilt, kunt u binnenlopen bij een audicien bij u in de buurt. De audicien zal een uitgebreid intakegesprek met u houden om te kijken of er nog meer klachten zijn dan gehoorverlies alleen. Daarna volgt een oorinspectie en een hoortest, waar een audiogram uitrolt. Op basis van al deze informatie, kan de audicien u vertellen of u inderdaad last heeft van gehoorverlies.

Als u een eenvoudig gehoorverlies hebt, zal de audicien u zelf begeleiden. Bijvoorbeeld door met u op zoek te gaan naar een geschikt hoortoestel. Het kan echter ook zijn dat de audicien u doorverwijst naar andere specialisten:

  • Huisarts: het kan zijn dat een prop oorsmeer uw gehoorgang blokkeert waardoor u minder goed hoort. De audicien zal u dan adviseren om naar uw huisarts te gaan om uw oren uit te laten spuiten.
  • KNO-arts: als u naast gehoorverlies ook last heeft van andere klachten, zoals oorsuizen of duizeligheid, zal de audicien u doorverwijzen naar een KNO-arts.
  • Audiologisch centrum (AC): wanneer uw gehoorverlies te complex is voor het aanmeten van een relatief simpel hoortoestel, of als u erg last heeft van evenwichtsstoornissen, zal de audicien u doorverwijzen naar een AC.

Stel, u hebt een relatief simpel gehoorverlies. Dan hebt u, al naar gelang de vorm van uw gehoorverlies, de keus uit verschillende merken en soorten hoortoestellen. De audicien zal u eerlijk en deskundig adviseren over de verschillende mogelijkheden en welk toestel het beste bij uw gehoorverlies zou passen.

Daarnaast kan een audicien u begeleiden in het uitzoeken van handige hoorhulpmiddelen voor thuis. Bijvoorbeeld een speciale kintelefoon om het geluid van de televisie rechtstreeks op uw hoortoestel te ontvangen. U hoeft uw televisie niet ongenadig hard te zetten om het te kunnen volgen. Wel zo prettig voor uw huisgenoten en buren.

2) De huisarts
Als u vermoedt dat u minder goed hoort, dan kunt u ook meteen een afspraak maken met de huisarts. Uw huisarts zal eerst klachten met u bespreken en vervolgens in uw oren kijken om uw gehoorgang en trommelvlies te inspecteren.

Als er sprake is van een gemakkelijk oplosbaar probleem, dan kan uw huisarts u door middel van een behandeling (bijvoorbeeld het uitspuiten van uw gehoorgang) en/of medicijnen helpen. Wanneer er meer aan de hand is, verwijst hij u door naar een KNO-arts, een AC of een audicien.

Als u een complex probleem hebt aan uw oren en/of uw gehoor, dan komt u via de huisarts bij een KNO-arts of een audiologisch centrum terecht. Beide partijen zijn gespecialiseerd in het uitgebreid onderzoeken van de oren en het gehoor.

Als blijkt dat uw gehoorverlies min of meer simpel op te lossen is door hoortoestellen, zal u door de KNO-arts of het AC worden doorverwezen naar een audicien. Is het gehoorverlies iets complexer, dan kan het AC of de KNO-arts zelf hoortoestellen aanmeten. Wordt uw gehoorverlies veroorzaakt door andere, medische klachten, dan zal de audioloog van het AC of de KNO-arts verder zoeken naar de beste oplossing.

Bronnen: 101 vragen over horen en Gezond Gehoor


Gerelateerde artikelen