Otosclerose

Otosclerose is een progressieve gehooraandoening waarbij iemand langzaam slechthorend wordt. De oorzaak is overmatige botgroei op en rondom de stijgbeugel in het middenoor. Zeer waarschijnlijk leed de componist Ludwig van Beethoven ook aan otosclerose.

Symptomen otosclerose

Het voornaamste symptoom is gehoorverlies. De botgroei in het binnenoor zorgt ervoor dat de stijgbeugel als het ware vast komt te zitten. Hierdoor neemt de beweeglijkheid van de beentjesketen geleidelijk af. Geluidstrillingen worden minder goed richting het slakkenhuis geleid en er is sprake van gehoorverlies, ook wel geleidingsslechthorendheid genoemd.

Andere symptomen, die slechts nauwelijks voorkomen, zijn duizeligheid, evenwichtsklachten en tinnitus. Otosclerose is niet pijnlijk.

Oorzaken otosclerose

De precieze oorzaak is onbekend. Het kan ontstaan na het optreden van een virale infectie. Verder speelt erfelijkheid een rol. Opvallend is dat otosclerose vaker voorkomt bij blanke mensen dan bij niet-blanke mensen. Ook het percentage vrouwen met deze aandoening is hoger dan het percentage mannen. Voor beide bevindingen is het onbekend wat de reden hiervoor is.

Wat is er aan te doen?

Otosclerose is niet te genezen, maar een hoortoestel kan de gevolgen van het gehoorverlies beperken. Ook kan een operatie uitgevoerd worden waarbij de stijgbeugel vervangen wordt door een prothese. In ongeveer 9 op de 10  gevallen (90%) herstelt het gehoor na de operatie (bijna) volledig. Bij ongeveer 1 op de 20 mensen met otosclerose (5%) verslechtert het gehoor na een operatie.

Bron: 101 vragen over oorsuizen en andere hoorproblemen en KNO-vereniging


Gerelateerde artikelen