Hyperacusis

Hyperacusis is Grieks voor ‘ik hoor teveel’. Mensen die deze aandoening hebben, zijn overgevoelig voor geluid. Men ervaart ‘gewone’ geluiden als onaangenaam hard, soms zelfs pijnlijk. Ongeveer 3% van de Nederlandse bevolking heeft last van hyperacusis, al dan niet samengaand met tinnitus.

Symptomen hyperacusis

Iedereen heeft een geluidstolerantiegrens; geluid boven deze grens is dan pijnlijk. Bij mensen met hyperacusis is deze bovengrens naar beneden verschoven. Hierdoor kunnen ‘normale’ geluiden onverdraaglijk zijn.

Secundaire symptomen van hyperacusis zijn vermoeidheid en stress. Je hoort de hele dag geluiden die onaangenaam klinken, waardoor je geen moment rust hebt. De stress die dat oplevert kan de overgevoeligheid weer vergroten, waardoor je in een vicieuze cirkel terecht kunt komen.

Oorzaken hyperacusis

Hyperacusis kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende is lawaai. Maar het kan ook voorkomen bij andere aandoeningen, zoals tinnitus, chronische oorpijn, de ziekte van Ménière, de ziekte van Lyme, aangezichtsverlamming, of het gebruik van bepaalde medicijnen.

Wat kun je eraan doen?

Net als tinnitus is hyperacusis geen ziekte, maar aan symptoom van een aandoening. Het kan zijn dat hyperacusis na verloop van tijd, samen met de aandoening, verdwijnt. Sommige mensen hebben veel baat bij een vorm van (geluids)therapie of behandeling door een audioloog. Maar hoewel dit de klachten merkbaar kan doen verminderen, is het niet voor iedereen mogelijk om er volledig vanaf te komen.

Inzicht krijgen in welke situaties belastend zijn en deze beïnvloeden of vermijden, kan ook ervoor zorgen dat je de klachten minimaliseert. Oordopjes kunnen helpen, maar zijn niet altijd de oplossing.

Veel mensen met hyperacusis hebben baat bij professionele hulp door een psycholoog of maatschappelijk werker en lotgenotencontact. De Nederlandse Vereniging Voor Slechthorenden (NVVS) organiseert regelmatig bijeenkomsten over hyperacusis en heeft een speciaal forum waarop veel hyperacusispatiënten actief zijn.

Lees ook de column van Mary van Duuren, schrijfster van het boek ‘Tussen rust en ruis’

Bronnen: 101 vragen over oorsuizen en andere hoorproblemen en NVVS


Gerelateerde artikelen