Hoorbibliotheek: Hulpmiddelen

Apps voor doven en slechthorenden

Met je mobiele telefoon kan je veel meer dan alleen bellen. Om in contact te komen met je vrienden, familie of collega’s zijn de mogelijkheden van je smartphone eindeloos. Voor doven en slechthorenden waren diensten als sms’en en e-mailen al een uitkomst in het communiceren op afstand. Maar met functies als chatten en videobellen kwamen er…

Lees artikel: Apps voor doven en slechthorenden

Zwemdoppen

Water in het oor tijdens het zwemmen kan leiden tot oorontsteking. Veel kinderen hebben daar last van. Maar ook als je als volwassene een gaatje in je trommelvlies hebt, moet je voorzichtig zijn met water. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je oren tegen water te beschermen tijdens het zwemmen of douchen.

Lees artikel: Zwemdoppen

Waarschuwingssystemen

Wek- en waarschuwingssystemen zorgen ervoor dat doven en slechthorenden weten dat er in de omgeving iets gebeurt. Zo maken de systemen bijv. kenbaar dat de telefoon gaat, of dat er iemand aanbelt. Er zijn drie soorten waarschuwingssystemen voor dove en slechthorende mensen: versterkers, flitssystemen en trilsystemen.

Lees artikel: Waarschuwingssystemen

Tolken

Een tolk zorgt ervoor dat de communicatie tussen twee partijen soepel verloopt. Een tolk gebarentaal tolkt vaak tussen dove/slechthorende mensen en horende mensen. De tolk is geen deelnemer aan het gesprek en zal zich ook niet met de inhoud bemoeien. Daarnaast heeft een tolk een zwijgplicht.

Lees artikel: Tolken

Spraakafzien

Spraakafzien is het aflezen van klanken van iemands mond, gecombineerd met non-verbale communicatie zoals mimiek en lichaamstaal. Het wordt ook vaak liplezen genoemd, al is dit niet de correcte benaming. Je leest immers meer af dan alleen de lippen.

Lees artikel: Spraakafzien

Hoortoestellen

Een hoortoestel is het meest gebruikte hulpmiddel bij gehoorverlies. Ze zijn er in verschillende soorten en gradaties, maar de drie basiselementen zijn hetzelfde: het microfoontje dat geluid opvangt, de versterker, en het luidsprekertje dat het versterkte geluid weer doorgeeft in de gehoorgang.

Lees artikel: Hoortoestellen

Communicatiesystemen

Naast hoortoestellen zijn er ook veel andere hulpmiddelen die ervoor zorgen dat communiceren met een hoorbeperking geen probleem hoeft te zijn. Steeds meer openbare gebouwen, zoals gemeentehuizen, theaters of kerken, hebben speciale communicatiesystemen voor slechthorenden.

Lees artikel: Communicatiesystemen

Cochleair implantaat

Als het binnenoor niet meer functioneert, maar de gehoorzenuw nog wel, dan kan een cochleair implantaat, afgekort CI, een optie zijn om weer iets te horen. De twee grootste doelgroepen voor een CI zijn plotsdove en jonge kinderen die doof geboren zijn. Maar ook volwassenen kunnen in aanmerking komen voor een CI.

Lees artikel: Cochleair implantaat