Waarschuwingssystemen

Wek- en waarschuwingssystemen zorgen ervoor dat doven en slechthorenden weten dat er in de omgeving iets gebeurt. Zo maken de systemen bijv. kenbaar dat de telefoon gaat, of dat er iemand aanbelt. Er zijn drie soorten waarschuwingssystemen voor dove en slechthorende mensen: versterkers, flitssystemen en trilsystemen.

Versterkers

Versterkers versterken het geluid van de deurbel of telefoon. Ze kunnen op meerdere plekken in huis waren aangebracht. Versterkers kunnen voor huisgenoten of buren storend zijn vanwege het harde geluid.

Flitssystemen

Flitssystemen maken geluiden zichtbaar door middel van flitslampen. De apparatuur bestaat uit zenders en ontvangers. De zender vangt het geluid op en geeft een signaal door aan de ontvanger in het stopcontact. Er zijn flitssystemen voor de deurbel, telefoon, inbraakalarm, brandalarm, babyfoon en voor personenoproep. Er zijn twee soorten ontvangers:

  • flitslampen die in een bepaald patroon flitsen
  • lampschakelaars die een lamp aan en uit laten gaan

Trilsystemen

Een trilsysteem maakt geluiden voelbaar. Net als bij een flitssysteem bestaat de apparatuur uit zenders en ontvangers. Het voordeel van een trilsysteem boven een flitssysteem is dat je de ontvanger altijd bij je draagt en niet afhankelijk bent van stopcontacten. Hierdoor ben je overal in huis en tuin bereikbaar. Er zijn twee soorten ontvangers:

  • een trilontvanger in het formaat van een pieper
  • een trilhorloge met oplichtende symbolen op de wijzerplaat

Wekkers

Er bestaan ook weksystemen voor dove en slechthorende mensen. In principe werken die op dezelfde manier als de waarschuwingssystemen. Er zijn:

  • wekkers met een volumeknop waardoor het geluid harder kan
  • flitswekkers die licht geven als ze afgaan
  • trilwekkers die een trilschijf hebben voor onder het kussen

De meeste wekkers kunnen ook aangesloten worden op het waarschuwingssysteem. Dus als de deurbel gaat of het brandalarm gaat af, dan gaat de wekker ook af. Er zijn ook losse wekkers verkrijgbaar voor op reis.

Bronnen: Hoorwijzer en Doof of zo? Wegwijzer bij gehoorverlies


Gerelateerde artikelen