
Symposium: Van doventolk naar tolk Nederlandse Gebarentaal
Update: het symposium is afgelast wegens te weinig aanmeldingen
Sinds de eerste tolken Nederlandse Gebarentaal officieel zijn afgestudeerd in 1992, is er veel veranderd. Om het 25-jarig bestaan en de ontwikkeling van het beroep te vieren, organiseert de klas van 1992 op zondag 25 juni 2017 een symposium bij SWDA in Amsterdam.
Voordat er gediplomeerde tolken Nederlandse Gebarentaal waren, zorgden vrijwilligers voor de communicatie tussen doven, slechthorenden en horenden. Ouders, kinderen, buren, andere familieleden en vrienden fungeerden als tolk. Om de relatie tussen tolk en dove of slechthorende zakelijk te houden, groeide de behoefte naar een officiële opleiding. De eerste (deeltijd)opleiding tot tolk Nederlandse Gebarentaal werd opzet in 1984 in Bunnik. Deze mbo-opleiding bleek onvoldoende aan te sluiten aan de diversiteit van de tolksituaties in de praktijk. De Hogeschool Utrecht startte daarom in 1997 de huidige hbo-studie Tolk/Docent Nederlandse Gebarentaal, momenteel bekend onder de naam leraar/tolk Nederlandse Gebarentaal aan het Instituut voor gebaren, taal en dovenstudies van de Hogeschool Utrecht.
Meer informatie over zondagmiddag 25 juni 2017 volgt. Houdt de site van SWDA in de gaten voor meer informatie en aanmelden. Blokkeer alvast de datum in je agenda.
Reacties