Ouderdomsdoofheid

Zoek binnen de infotheek

Navigeer naar...

Resultaten: infotheek / gehoorverlies / ouderdomsdoofheid

Ouderdomsdoofheid

Ouderdomsdoofheid

Als het gehoor van iemand op oudere leeftijd langzamerhand achteruit gaat, wordt dat ouderdomsdoofheid genoemd. Dit gehoorverlies door ouderdom wordt niet meteen opgemerkt. De belangrijkste oorzaak is slijtage van de haarcellen in het binnenoor. Maar het kan ook te maken hebben met lawaai, medicijngebruik, vaatproblemen en slechte eetgewoonten.

Verschijnselen van ouderdomsdoofheid zijn dat men de hoge tonen niet meer hoort. Mensen hebben vaak moeite om een gesprek te volgen als er geroezemoes op de achtergrond is en gaan harder praten. Hoortoestellen kunnen vaak een oplossing bieden, maar het blijkt dat ouderen toch moeilijker kunnen wennen aan hoorapparatuur. Het geluid klinkt vaak niet zoals het normale horen en uit ongeduld worden de hoortoestellen vaak uitgelaten.

Ouderdomsdoofheid treedt meestal op vanaf het vijftigste levensjaar, maar het kan ook al eerder beginnen. Niet iedereen krijgt er last van. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de 75-plussers last heeft van slechthorendheid.


Bronnen: Doof of zo? Wegwijzer bij gehoorverlies en 101 vragen over horen.

Infotheek

Van oorsuizen tot hyperacusis en van hoortoestel tot trilwekker. In de infotheek vindt u informatie over diverse gehoorgerelateerde onderwerpen.

De informatie is gecategoriseerd in verschillende rubrieken die u aan de linker zijde vindt. Daarnaast kunt u de infotheek ook zoeken op trefwoord.

Tip ons
Mist u bepaalde informatie of heeft u een andere tip? Stuur ons dan een e-mail. We stellen uw tips zeer op prijs.

De redactie heeft de grootst mogelijke aandacht besteed aan de juistheid van alle informatie in de infotheek. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. U kunt daarom geen rechten ontlenen aan deze teksten. Mocht u een onjuistheid constateren, dan kunt u ons dit per e-mail laten weten.