Otosclerose

Zoek binnen de infotheek

Navigeer naar...

Resultaten: infotheek / hoorproblemen / otosclerose

Otosclerose

Otosclerose

Otosclerose is een progressieve gehooraandoening waarbij iemand langzaam slechthorend wordt. De oorzaak is overmatige botgroei op en rondom de stijgbeugel in het middenoor. Zeer waarschijnlijk leed de componist Ludwig van Beethoven ook aan otosclerose.

Symptomen
Het voornaamste symptoom is gehoorverlies. De botgroei in het binnenoor zorgt ervoor dat de stijgbeugel als het ware vast komt te zitten. Hierdoor neemt de bewegelijkheid van de beentjesketen geleidelijk af. Geluidstrillingen zullen minder goed richting het slakkenhuis geleid worden en er is sprake van gehoorverlies, ook wel geleidingsslechthorendheid genoemd.

Andere symptomen, die slechts nauwelijks voorkomen, zijn duizeligheid, evenwichtsklachten en tinnitus. Otosclerose is niet pijnlijk.

Oorzaken
De precieze oorzaak van otosclerose is onbekend. Het kan ontstaan na het optreden van een virale infectie. Verder speelt erfelijkheid een rol. Opvallend is dat otosclerose vaker voorkomt bij de blanke mensen dan bij niet-blanke mensen. Ook het percentage vrouwen met otosclerose is hoger dan het percentage mannen. Voor beide bevindingen is het onbekend wat de reden hiervoor is.

Wat is er aan te doen?
Otosclerose is niet te genezen, maar een hoortoestel kan de gevolgen van het gehoorverlies beperken. Ook kan een operatie uitgevoerd worden waarbij de stijgbeugel vervangen wordt door een prothese. In ongeveer 9 op de 10 (90%) gevallen herstelt het gehoor na de operatie (bijna) volledig. Bij ongeveer 1 op de 20 (5%) van de mensen met otosclerose verslechtert het gehoor na een operatie.


Bron: 101 vragen over oorsuizen en andere hoorproblemen en KNO-vereniging

Infotheek

Van oorsuizen tot hyperacusis en van hoortoestel tot trilwekker. In de infotheek vindt u informatie over diverse gehoorgerelateerde onderwerpen.

De informatie is gecategoriseerd in verschillende rubrieken die u aan de linker zijde vindt. Daarnaast kunt u de infotheek ook zoeken op trefwoord.

Tip ons
Mist u bepaalde informatie of heeft u een andere tip? Stuur ons dan een e-mail. We stellen uw tips zeer op prijs.

De redactie heeft de grootst mogelijke aandacht besteed aan de juistheid van alle informatie in de infotheek. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. U kunt daarom geen rechten ontlenen aan deze teksten. Mocht u een onjuistheid constateren, dan kunt u ons dit per e-mail laten weten.