Lijmoren

Lijmoren zijn oren waar te lang teveel vocht in blijft zitten. Dit vocht wordt dik en lijmachtig. Lijmoren komen vooral bij jonge kinderen voor.

Symptomen lijmoren

Lijmoren geven meestal een drukkend gevoel, maar geen pijn. Als het vocht gaat ontsteken kan er wel sprake zijn van hevige pijn. Kinderen met lijmoren horen minder goed en als ze vaak last hebben van lijmoren, kan dat leiden tot taal- en spraakstoornissen.

Over het algemeen geeft een lijmoor geen blijvende schade aan het gehoororgaan. De slechthorendheid van het kind is van tijdelijke aard.

Oorzaken lijmoren

De oorzaak van lijmoren ligt vaak bij een chronische middenoorontsteking met vochtophoping. Bij een oorontsteking raakt de buis van Eustachius verstopt waardoor het vocht niet weg kan. Als de verstopping enige tijd blijft bestaan, wordt het middenoor gevuld met dik, plakkerig vocht. Lijmoren komen vaker voor bij kinderen van ouders die roken en bij kinderen met astma.

Wat is eraan te doen?

Bij de meeste kinderen gaat een lijmoor binnen drie tot zes maanden vanzelf over. Soms blijft het lijmoor echter zo lang aanwezig dat behandeling noodzakelijk is vanwege een spraak- of leerachterstand. Dan wordt er een trommelvliesbuisje geplaatst waardoor er lucht in het middenoor kan komen. Bij sommige kinderen haalt de arts de neusamandel weg.

Bron: Gezondheidsplein.nl en Kennisring.nl


Gerelateerde artikelen