Tinnitus

Mensen met tinnitus nemen geluiden waar zonder dat er een geluidsbron van buitenaf aanwezig is. Dit kan een rinkelend, fluitend, suizend, piepend, dreunend of kloppend geluid in hun oren zijn. Naar schatting heeft 3-4% van de mensen in Nederland last van tinnitus.

Symptomen tinnitus

De primaire symptomen zijn het horen van geluiden in het oor zonder aanwijsbare geluidsbron. Maar de aanwezigheid van tinnitus kan ook leiden tot secundaire symptomen als stress of depressie. Stress verergert de tinnitusgeluiden weer, waardoor het mogelijk is om in een vicieuze cirkel terecht te komen.

De meeste mensen met tinnitus hebben last van maar één geluid, maar een combinatie van geluiden is ook mogelijk. Mensen omschrijven het vaak als gebrom, geruis, gepiep, gebonk, geklop, geratel, geknars, gesuis, etc. Mensen die last hebben van relatief zachte geluiden kunnen daar overdag vrij goed mee leven. De geluiden van de buitenwereld overstemmen de geluiden in het oor. Maar als ze ’s avonds willen ontspannen met een boek of wanneer ze gaan slapen in een stille omgeving, kan het zijn dat dit niet lukt. De tinnitusgeluiden zijn dan te duidelijk aanwezig.

Oorzaken tinnitus

De precieze oorzaak van tinnitus is onbekend. Tinnitus hangt wel vaak samen met:

 • schade aan het gehoor na langdurig lawaai (hard geluid of harde muziek)
 • vormen van stress (daar waar andere mensen hoofdpijn of vastzittende schouders krijgen)
 • een verwonding aan het hoofd
 • ontsteking aan gebit of kaak
 • prop oorsmeer in de gehoorgang
 • gebruik van bepaalde medicijnen
 • oorontsteking
 • Ziekte van Ménière
 • Otosclerose
 • Hyperacusis
 • tumoren op de gehoorzenuw

Hoe ga je er mee om?

Tinnitus is geen ziekte, maar een symptoom van een aandoening. Het is daarom nooit met zekerheid te zeggen of het ooit over gaat. Als de onderliggende oorzaak kan worden genezen, kan het zijn dat de symptomen verminderen of zelfs verdwijnen.

Is de tinnitus blijvend dan kan een tinnitusmaskeerder uitkomst bieden. Dit apparaatje ziet er uit als een hoortoestel en brengt een voortdurende ruis voort die de aanwezige tinnitusgeluiden overstemt. In de praktijk blijken maar weinig tinnituspatiënten dit echter een verbetering te vinden: het geproduceerde ruisgeluid is vaak net zo vervelend als de tinnitus zelf.

Erkende behandeling

Sinds 2019 is er een nieuwe behandeling die door de zorgverzekering wordt vergoed. De behandeling is ontwikkeld door onderzoekers aan de Universiteit van Maastricht en legt de aandacht vooral op het  psychische aspect van de aandoening. Het Zorginstituut Nederland keurde de behandeling in 2019 goed, waardoor deze nu ook wordt vergoed vanuit het basispakket.

Eerste hulp bij oorsuizen

Als er geen medische of audiologische oplossing is, en ook een cognitieve gedragstherapie niet helpt, dan moet een tinnituspatiënt zo goed mogelijk met zijn tinnitus leren omgaan. Dit kan door middel van lotgenotencontact. De Nederlandse Vereniging Voor Slechthorenden (NVVS) organiseert regelmatig bijeenkomsten over tinnitus en heeft een speciaal forum waarop veel tinnituspatiënten actief zijn. Ook begeleiding door een psycholoog of maatschappelijk werker kan nuttig zijn.

Neuropsycholoog Olav Wagenaar schreef het boek Eerste hulp bij oorsuizen. Dit boek biedt theorie en praktijk over wat tinnitus is. Aan de hand van een doe-het-zelftherapie leert de lezer de tinnitus te beheersen.

Bronnen: 101 vragen over oorsuizen en andere hoorproblemen en Gezondheidsnet


Gerelateerde artikelen