Ziekte van Ménière

De ziekte van Ménière is een aandoening waarbij de binnenoorfunctie is verstoord. Mensen met de ziekte van Ménière hebben last van een combinatie van draaiduizeligheid, oorsuizen en gehoorverlies. Slechts een kleine groep in Nederland, ongeveer 10.000-15.000 mensen, heeft last van deze aandoening.

Symptomen ziekte van Ménière

De symptomen van Ménière zijn duizeligheid, tinnitus en gehoorverlies. Het opvallendste is dat de symptomen in aanvallen komen. Deze aanvallen zorgen ervoor dat iemand zich hondsberoerd voelt en niet meer kan functioneren. Iedere aanval levert beschadiging van het gehoor op. Tussen de aanvallen door kan iemand zich instabiel blijven voelen, omdat het evenwichtsorgaan niet goed functioneert.

Het is onvoorspelbaar wanneer en hoe vaak iemand een aanval krijgt. Sommige mensen hebben één of twee aanvallen per jaar, anderen krijgen meerdere aanvallen per week. Sommige symptomen kunnen met medicijnen worden onderdrukt, maar over het algemeen wordt een rustige levensstijl zonder al te veel stress aangeraden.

Oorzaken ziekte van Ménière

Hoe en waarom de ziekte van Ménière ontstaat, is niet bekend. Waarschijnlijk is de oorzaak een vochtophoping in het slakkenhuis, endolymfatische hydrops genaamd. Hoe die ophoping precies ontstaat, is niet bekend. Het zou kunnen dat er teveel vloeistof wordt aangemaakt of dat de afvoer ervan is vertraagd, of beide. Door de endolymfatische hydrops ontstaat er druk op het membraam in het slakkenhuis, waardoor er scheurtjes ontstaan. Via die scheurtjes komt de endolymfe in aanraking met de vloeistof in het naastgelegen compartiment. Men denkt dat hierdoor de heftige reactie ontstaat.

Cellen van het gehoorzintuig en het evenwichtsorgaan raken ontregeld, wat leidt tot de symptomen van duizeligheid en oorsuizen. Als de endolymfe uiteindelijk wegvloeit zakken de symptomen af. Het membraam en de haarcellen in het slakkenhuis raken echter wel beschadigd. Dit is de oorzaak van het bijkomende gehoorverlies.

Hoe ga je er mee om?

De ziekte van Ménière is niet te genezen, maar sommige symptomen kunnen met medicijnen onderdrukt worden. Een verandering in levensstijl is voor mensen met Ménière vaak onvermijdelijk. ‘Ervaren’ patiënten raden aan om stressvolle situaties te vermijden. Door middel van lotgenotencontact of psychosociale begeleiding kun je de ziekte leren accepteren en beter met de symptomen leren omgaan.

Bron: 101 vragen over oorsuizen en andere hoorproblemen en NVVS


Gerelateerde artikelen