EVA-syndroom

EVA staat voor Enlarged Vestibular Aquaduct, oftewel: een vergroot vestibulair aquaduct. Het vestibulaire aquaduct is een nauw kanaal dat van het binnenoor naar de hersenen loopt. Wanneer een vestibulair aquaduct groter is dan normaal, wordt dit een EVA genoemd.

Een EVA is heel kwetsbaar en kan gemakkelijk breken. Ook zorgt het voor gehoorverlies. Dit gehoorverlies kan al bij de geboorte aanwezig zijn, maar het kan zich ook later ontwikkelen. Het gehoorverlies is niet stabiel: het neemt toe bij sterke lichamelijke inspanning of een plotseling veranderende luchtdruk (bijvoorbeeld in het vliegtuig).

Personen met EVA-syndroom kunnen niet deelnemen aan contactsporten (voetbal, waterpolo, boksen), omdat de kleinste hoofdtrauma’s – bijvoorbeeld een klap tegen het hoofd of een val – het gehoor al sterk kunnen aantasten. Soms is er zelfs sprake van plotsdoofheid.

EVA-syndroom kan worden vastgesteld door middel van een MRI-scan. De oorzaken van deze aangeboren afwijking zijn niet bekend. Ook is de afwijking niet operatief te herstellen.

Bron: NVA

 

 


Tags